Kazahii de la KazMunayGas vor să-și extindă rețeaua de benzinării în România în 2019.

 

Profitul operaţional al Grupului KMG International (KMGI) în România a atins 249,7 milioane de dolari în anul 2018, iar profitul net a depăşit 86 de milioane de dolari, conform rezultatelor neauditate transmise miercuri de KMGI Bursei de Valori Bucureşti.

„În conformitate cu datele contabilităţii de gestiune, în anul 2018 Grupul KMGI a înregistrat rezultate operationale şi financiare pozitive. Astfel, în conformitate cu rezultatele neauditate ale contabilităţii de gestiune, profitul operaţional (EBITDA) a atins nivelul de 249,7 milioane dolari SUA, iar indicatorul profitului net a constituit 86 milioane dolari SUA. În acelaşi timp, principalul indicator al activităţii KMGI în perioada de raportare a fost stabilirea noilor recorduri de producţie pe toate segmentele de activitate – rafinărie, vânzare cu amănuntul şi trading. Principalii vectori operaţionali au fost majorarea volumelor de procesare a materiilor prime şi obţinere a produselor finite, precum şi creşterea semnificativă a vânzărilor de produse petroliere în România şi în regiune”, se arată în comunicatul grupului.

Potrivit sursei citate, volumul total de materii prime procesate în 2018 în Rafinăria Petromidia, cel mai mare activ al Grupului şi una dintre unităţile de procesare ale ţiţeiului cele mai moderne din punct de vedere tehnologic în regiunea Mării Negre, a fost de 5,9 milioane de tone, cu 1 milioane de tone peste volumul planificat şi reprezintă cel mai înalt nivel de prelucrare pe parcursul întregii istorii de 40 de ani de funcţionare a rafinăriei.

Volumul produselor finite obţinute în cadrul celor trei unităţi de producţie ale KMGI din România (rafinăriile Petromidia şi Vega, precum şi complexul petrochimic) a atins un nivel record de 5,8 milioane de tone. Conform rezultatelor obţinute în 2018, volumul produselor petroliere finite (benzină, motorină şi combustibil de aviaţie) a fost în creştere, noi maxime fiind atinse în producţia principalelor produse petrochimice – polipropilenă, bitum şi hexan, se precizează în document.

„O creştere semnificativă a vânzărilor a fost înregistrată pe segmentul comerţului cu amănuntul. Vânzările cu ridicata şi cu amănuntul pe canalele interne şi externe în perioada de raportare s-au ridicat la 3,35 milioane de tone, ceea ce reprezintă cu 59.000 tone mai mult decât în 2017 şi cu 1,25 milioane de tone mai mult decât în 2012. În acelaşi timp, profitul obţinut din vânzarea cu amănuntul a produselor nepetroliere a atins cifra de 21 de milioane de dolari SUA, ceea ce înseamnă cu 28% mai mult decât anul trecut (6,3 milioane de dolari SUA) şi de peste două ori mai mult decât în 2012”, potrivit datelor furnizate de Grupul KMGI.

De asemenea, exporturile materiilor prime şi produselor petroliere comercializate pe canalele de trading au ajuns la 14,9 milioane de tone, cu 2,7 milioane de tone mai mult decât rezultatul din 2017, precum şi cu 10,3 milioane de tone mai mult decât în 2012. Marja de profit realizată din tranzacţiile cu terţe părţi a atins suma de 48,1 milioane de dolari SUA, cu 16,7 milioane dolari SUA mai mult decât în 2017 şi de aproape trei ori mai mult (17,9 milioane de dolari SUA) decât în 2012.

„În anul 2018, activitatea operaţională a KMG International s-a desfăşurat în deplină conformitate cu planurile stabilite şi Strategia Grupului, aprobată la începutul anului. În ceea ce priveşte indicatorii de producţie principali, anul trecut a fost cel mai
bun din cei peste 10 ani de când Compania Naţională KazMunayGas a dobândit calitatea de proprietar al KMGI. În termen mediu, ne propunem să dublăm indicatorul profitului net, să continuăm implementarea strategiei CN KazMunayGas de extindere a prezenţei pe piaţa internaţională şi, în consecinţă, creşterea valorii pentru acţionari a întregului Grup de companii KMG”, a spus Zhanat Tussupbekov, CEO KMG International.

În 2018, în cadrul proiectelor de extindere a reţelei regionale de distribuţie carburanţi din România, Moldova, Bulgaria şi Georgia, au fost deschise circa 200 de noi puncte de alimentare carburanţi (inclusiv benzinării, staţii mobile Expres şi baze interne).

În 2019, KMGI intenţionează să înceapă implementarea proiectelor pentru construirea unei centrale de cogenerare pe platforma rafinăriei ‘Petromidia’, precum şi extinderea reţelei de benzinării în România, principala piaţă de desfăşurare a activităţii.

„Se preconizează că aceste proiecte de infrastructură, care vizează îmbunătăţirea sustenabilităţii financiare şi profitabilităţii Grupului, vor fi implementate în cadrul Fondului de investiţii kazah-român. În plus, în curs de desfăşurare sunt proiectele de digitalizare integrată a rafinăriei şi extindere a capacităţilor logistice ale unităţii de producţie. În total, în următorii 5 ani, compania intenţionează să implementeze aproximativ 100 de proiecte legate de domeniul IT pe toate direcţiile de activitate”, se mai arată în document.

‘KMG International N.V.’ deţinută 100% de ‘KazMunayGas’ este o companie petrolieră internaţională integrată, care desfăşoară operaţiuni în domeniile rafinare, vânzare de produse petroliere, furnizare de servicii industriale pe 11 pieţe de bază. Reţeaua de benzinării a companiei este formată din peste 1.100 de puncte de alimentare în Georgia, Bulgaria, Moldova şi România, unde Grupul deţine două rafinării – Petromidia din Năvodari şi Vega din Ploieşti, precum şi complexul petrochimic. Activitatea principală a companiei este concentrată în regiunea Mării Negre.

Articolul precedentDragnea are umor: „Am înţeles că vineri vor adopta bugetul în Guvern”
Articolul următorNominalizare controversată pentru șefia Băncii Mondiale