Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, consideră că teme precum impozitul progresiv şi cota unică de TVA nu sunt de actualitate într-un an electoral, dar a precizat că anul viitor ar putea exista o discuţie pe această temă.

Guvernatorul BNR a fost întrebat joi, într-o conferinţă de presă, dacă România este pregătită pentru impozit progresiv şi cotă unică de TVA, aşa cum recomandă atât Fondul Monetar Internaţional, cât şi Banca Mondială.

“Nu cred că e de actualitate într-un an electoral. Orice discuţie pe masă se duce în plan ideologic şi nu mai iese nimic, se tulbură şi anul electoral. Deci, probabil că la anul o discuţie pe tema asta, dar Fondul nu impune şi nici nu cere, vine şi propune şi spune ”Domnule, uite, asta e varianta care ar putea să funcţioneze”. Guvernul României, Parlamentul României propune, acceptă, legiferează şi aşa mai departe. Nici n-avem acord stand-by sau acord de finanţare cu Fondul ca să fie ceva condiţional”, a afirmat Mugur Isărescu, citat de news.ro.

El a explicat şi condiţiile în care FMI ar putea să vină în România.

“Şi Fondul nu o să vină în România decât într-o situaţie în care o să avem, Doamne fereşte, o prăbuşire de rezerve şi un dezechilibru extern greu de finanţat. Gândiţi-vă şi dumneavoastră, când aud de falimentul României, cu un ochi râd, cu altul plâng. Anul trecut au crescut rezervele cu 14 miliarde de euro. 14 miliarde de euro. Când mă gândesc la istorie, au fost ani în care am trăit cu 2-3 miliarde de euro rezerve. 14 miliarde au crescut rezervele. Deci au fost intrări, există o încredere, dar la costuri mai ridicate”, a mai afirmat Isărescu.

Articolul precedentRaport devastator al Comisiei Europene. Firmele din România plătesc cel mai mare preț la energie din întreaga Uniune Europeană
Articolul următorCiolacu, anunț uriaș pentru românii care au lucrat în Italia: pensiile vor fi calculate mai REPEDE!