PNL promite că într-o săptămână pensionarii vor ști cu cât li se vor majora pensiile. Liberalii au propus, în Coaliție, creșterea cu 15%. Mai mult, propun introducerea unor praguri de venit pentru ajutoarele pe care ar trebui să le primească pensionarii. Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuț Stroe, a explicat, în exclusivitate, la Realitatea PLUS, cum se va face această majorare.

PNL susține majorarea pensiilor cu 15 la sută de anul viitor, a anunțat purtătorul de cuvânt al partidului Ionuț Stroe, miercuri, la Realitatea PLUS. Acesta a mai spus că PNL nu va renunța la propunere în Coaliție și a explicat că ar trebui să fie compusă din creşterea punctului de pensie, la care Guvernul va adăuga şi o alocare graduală de beneficii suplimentare, în funcţie de cuantumul actual al pensiei.

„PNL susține majorarea cu 15%. Să fie compusă din creșterea punctului de pensie, iar Guvernul să acorde suplimentar o alocare. Va trebui să stabilim niște praguri. Pentru ca să încercăm să sprijinim într-o mai mare măsură pe cei cu pensii mai mici, ei sunt vulnerabili, puterea lor de cumpărare trebuie să crească. Toți avem dreptul la creșterea pensiei, dar, evident, în actuala criză, este diferit cum suportă un pensionar cu 1.500 de lei sau peste 5.000 de lei”, a explicat Ionuț Stroe, la Realitatea PLUS.

Întrebat cum se va aplica această majorare, purtătorul de cuvânt al PNL a precizat că „15% ca anvelopă bugetară, nu universală”.

Despre discuțiile cu social-democrații pe creșterea pensiilor cu acest procent, Ionuț Stroe a mai anunțat că „ne îndreptăm spre consens. 15%, propunerea PNL ca anvelopă bugetară, pe de altă parte introducem aceste praguri, cu care și partenerii social-democrați sunt de acord. E un mod echitabil de a-i proteja pe cei vulnerabili”.

Purtătorul de cuvânt a asigurat că bugetul suportă această majorare: „Ne permitem această mărire a bugetului pensiilor, și calculele tehnice le vom oferi. Doar trebuie să le stabilim valorile, la care să fixăm aceste praguri, pentru pensionari va fi echitabil”.

Legat de diferențierea pensiilor pe bază de contributivitate și numărul de ani în câmpul muncii, Ionuț Stroe a mai spus, la Realitatea PLUS, că „toate pensiile vor crește în acest moment. Singura diferență este dată de acea alocare de beneficii, graduală. Cei cu pensii mai mari, un cuantum mai mic. Este normal. Un pensionar cu 1.500 de lei suportă mult mai greu, puterea lui de cumpărare a scăzut față de un pensionar cu 5.000 de lei”.

Întrebat de ce se operează acum această majorare și nu când vor prelua social-democrații guvernarea, reprezentantul liberalilor a replicat: „Iarna e din păcate sezonul in care cheltuielile tuturor pensionarilor cresc, nu când vine la rotativă PSD, în martie, mai. Vom da și ajutoare pentru încălzire, le dăm acum, nu în martie, mai”.

Despre calculul pensiilor pe bază de contributivitate și cu cât va crește punctul de pensie, Ionuț Stroe a anunțat, la Realitatea PLUS, că „se poate cu 6,1 procente, pentru că există o lege care impune să indexezi în fiecare an cu inflația. Suntem obligați, iar suplimentar le mărim”.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentModificare a legislației în construcții. Nu se mai cere un maldăr de hârtii pentru un garaj sau o toaletă în curte
Articolul următorVești foarte proaste pentru șoferii din România – Vor scoate mult mai mulți bani din buzunar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau