Ionuț Dumitru, fost șef al Consiliului Fiscal: Nu cred că Guvernul se va încadra în ținta de deficit

Deficitul bugetar va fi mai mare decât ţinta pe care şi-a asumat-o Guvernul, de 8,6% din PIB, a declarat, vineri, economistul şef al Raiffeisen Bank şi fost preşedinte al Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, într-un interviu pentru Agerpres.

Potrivit lui Dumitru, depășirea deficitului poate fi previzibilă ca urmare a estimării optimiste ale Guvernului atât privind contracția economiei, cât și asupra încasărilor. „Guvernul şi-a bazat proiecţia de venituri bugetare pe o contracţie economică de -3,8%, care rămâne în continuare optimistă. Noi avem o estimare de -5%.  (..)Probabil că şi cheltuielile vor fi mai mari.” În aceste condiții, crede expertul bancar, ținta de deficit de 8,6% va fi depășită, iar estimarea sa este că va fi undeva în jur de 9,5%.

Fostul şef al Consiliului Fiscal susţine că va fi o nouă rectificare bugetară până la sfârșitul anului.

„Sunt în continuare o serie de incertitudini legate de evoluţia economie. Trimestrul II a fost uşor mai bun decât aşteptările, dar oricum cu o contracţie severă a activităţii economice, iar trimestrele III şi IV sunt incerte. Nu ştim ce se va întâmpla cu economia, dar în orice caz, revenirea economică va fi destul de dificilă. Probabil că veniturile bugetare au un grad de incertitudine destul de mare”, a afirmat Ionuţ Dumitru, pentru Agerpres.

Î

Articolul precedentAnaliză bancară: Căderea PIB e severă, dar sunt perspective de redresare în T3
Articolul următorGuvernul oferă garanții de peste 120 de milioane de euro pentru Tarom și Blue Air