Anul acesta deși pe cele mai multe dintre sectoare investițiile au crescut există un sector, construcțiile, care au scăzut în fiecare din primele două trimestre, comparativ cu 2017, determinând un trend general descendent cu 0,2%.

Potrivit Institutului Național de Statistică:

  • În trimestrul II 2018 investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 17922,1 milioane lei fiind în scădere cu 0,2%, comparativ cu trimestrul II 2017.
  • În semestrul I 2018 investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 33602,7 milioane lei fiind în creștere cu 5,8%, comparativ cu semestrul I 2017.

Investițiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării și reconstrucției celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unități sau de la populație (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.).

În trimestrul II 2018, comparativ cu trimestrul II 2017, investiţiile nete realizate în economia naţională au scăzut cu 0,2%, scădere înregistrată la lucrările de construcţii noi cu 3,3%. Creșteri s-au înregistrat la următoarele elemente de structură: utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 3,5 % și la alte cheltuieli cu 2,0%.

Raportat la trimestrul I din 2017 investițiile nete realizate în economia națională in trimestrul din 2018 crescuseră cu 5,8%, creștere înregistrată la următoarele elemente de structură: alte cheltuieli cu 59,2% și la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 4,6%. Investițiile în lucrări de construcții noi au scăzut cu 3,6%.

Această evoluție poate fi pusă în strânsă legătură cu alocările și cheltuielile bugetare scăzute din infrastructura de transport și nu numai. Nici unul din proiectele grandioase anunțate în campania electorală și după de către PSD nu a prin contur. Nici drumuri, nici spitale sau alte proiecte constructive majore. În România singura construcție de interes anul acesta pare să fi rămas grandioasa Catedrală a Neamului, care primește constant suport financiar de la Primăria Capitalei via bugetul public.

 

 

Articolul precedentNoul model iPhone de la Apple va fi lansat pe 12 septembrie
Articolul următorPIB a crescut cu 4,1% în trimestrul II (date provizorii)

Comments are closed.