O întrețiere corespunzătoare a fosei septice ar putea garanta o funcționare perfectă a acesteia și a întregului sistem de canalizare. Întreținerea regulată a fosei facilitează eliminarea mirosurilor din sistemul de canalizare și toaletă.

Microorganismele prezente în fosa septică ajută la metabolizarea deșeurilor solide și lichide și la realizarea cu ușurință a evacuărilor în rețeaua de canalizare. Pentru a menține mereu active aceste mici ecosisteme, trebuie efectuate intervenții regulate și folosite produse adecvate pentru fosa septică.

Cât costă întreținerea fosei septice?

Costul de întreținere a unei fose septice poate fi aflat de la un specialist în domeniu, care poate face o ofertă în detaliu privind aceste lucrări de salubrizare la fosa septică. De regulă, costul depinde de mai mulți factori, cum ar fi: prețul de golire al fosei, volumul acesteia, intervenția camionului de canalizare cu apă, eliminarea apelor uzate, durata muncii (ce poate ajunge și la 150 euro).

Avantajele folosirii de bioactivatori la fosa septică

Românii pot folosi pentru întreținerea fosei septice și a foselor colectoare de ape uzate (chiuvetă, WC, apa de la bucătărie) așa numiții bioactivatori, care sunt speciali realizați pentru a decolmata și întreține biologic aceste sisteme. Bioactivatorii sunt recomandați și pentru separatoarele de grăsimi sau pentru instalațiile sanitare de la bucătărie.

În magazinele de specialitate se găsesc bioactivatori pentru uz casnic, care sunt pentru gospodării unifamiliale, respectiv apartamente și case. În cazul unor locuințe comune, hoteluri sau pensiuni, ar trebui folosiți bioactivatori pentru uz profesional.

Bioactivatorii sunt în general produse de fermentație din microorganisme, utilizate în stații de epurare. Unele dintre ele, care sunt de înaltă calitate, nu au deloc produse modificate genetic, ele sunt din culturi de Lactobacillus, Rhodopseudomonas, Saccharomyces și Bifidobacterii. Prin folosirea lor se optimizează prezența bacteriilor necesare unei biodegradări optime.

Un aspect important pe care l-au observat specialiștii, este că enzimele Saccharomyces cerevisiae se găsesc și în drojdia de bere. Prin urmare, drojdia de bere poate fi și ea utilizată pentru întreținere în fosa septică, pentru că are bacterii care fac aceeași treabă ca și bioactivatorii bogați în culturi Saccharomyces. În acest fel se pot obține beneficii asemănătoare și se poate plăti mai puțin.

Produsele ecologice de acest tip nu dăunează mediului înconjurător, nu au acizi și fosfați, nu sunt toxice și nici corozive. Eficiența lor este mare, elimină rezidurile organice și suprimă foarte bine mirosurile; în plus, nu este necesară vidanjarea în timpul tratamentului.

Unii oameni folosesc bioactivatori compuși lichizi, care ajută la buna funcționare a fosei septice. Aceștia sunt introduși direct în sistemul de canalizare, prin chiuvetă și scurgerea de la cadă sau duș. Și biactivatorii lichizi au tulpini bacteriene, enzime, care acționează asupra apei uzate și astfel ajută la funcționarea adecvată a fosei septice.

Avantajele folosirii de bioactivatori de calitate, la fosa septică:

  • Prelungesc durata de viață a instalației, permit un echilibru biologic optim în interiorul fosei, iar golirea acesteia nu mai este necesară atât de frecvent
  • Prin modul în care sunt realizați, nu emană mirosuri neplăcute și substanțe toxice
  • Au în compoziție enzime concentrate care pot decolmata conținutul din fosa septică (indiferent dacă este vorba despre grăsimi, fecale, hârtie igienică, resturi alimentare)
  • Sunt concentrați și foarte eficienți în acest tratament de întreținere
  • Ajută la eliminarea mirosurilor neplăcute și la descompunerea mai bună a grăsimilor și uleiurilor
  • Previn intervențiile de desfundare ale fosei septice și alte probleme care necesită costuri suplimentare
  • Diminuează producerea nămolului în fosa septică
  • Îmbunătățește funcționalitatea instalației sau a stației de epurare
  • Nu afectează sănătatea.

Toate aceste aspecte sunt importante pentru buna funcționare a întregului sistem de canalizare, însă este esențial să se aleagă fose septice de calitate, obținute la prețuri bune, pe Apă-Gaz-Canalizare.ro

Articolul precedentOMICORON provoacă temeri la bursele din întreaga lume. Cine va ieși câștigător, euro sau dolarul
Articolul următorNicolae Ciucă: „Aprobăm creşterea punctului de pensie, majorarea alocaţiei pentru copii şi o indemnizaţie suplimentară pentru persoanele cu dizabilităţi”