Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, se va întâlni cu Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în încercarea de a debloca negocierile privind viitoarele relații dintre UE și Regatul Unit. Întâlnirea va avea loc la Bruxelles, în zilele următoare, potrivit unui oficial britanic citat de Agerpres. Viitorul summit european va avea loc joi și vineri. 

Discuțiile de la Bruxelles, a căror dată nu a fost făcută publică, vor avea loc în încercarea de a debloca negocierile înaintea summitului european, la care Johnson nu va participa. Principalele neînțelegeri vizează trei puncte ale acordului: accesul pescarilor europeni în apele britanice, garanţiile cerute de Londra în materie de concurenţă şi modul de rezolvare a diferendelor în viitorul acord.

Reamintim că Marea Britanie a părăsit oficial UE la începutul anului, pe 31 ianuarie, după 47 de ani de apartenenţă la blocul comunitar. Perioada de tranziție ar trebui să expire în mai puțin de o lună. În această perioadă, relaţiile dintre Londra şi Bruxelles sunt guvernate de legile Uniunii, pentru a le oferi cetăţenilor şi companiilor timp pentru a se adapta.

În lipsa unui acord privind viitoarele relații, din ianuarie 2021 regulile pieţei interne şi ale uniunii vamale ale UE nu se vor mai aplica Regatului Unit. Marea Britanie şi UE vor intra în schimburi comerciale supuse regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), sinonime cu drepturi vamale sau cote, ceea ce alimentează riscul unui nou şoc economic suprapus celui al pandemiei, notează Agerpres.

Articolul precedentLegea prin care cei care au credite locative scapă de rambursarea primelor de stat, întoarsă de Klaus Iohannis în Parlament
Articolul următorMinisterul de Finanțe a respins toate ofertele pentru o emisiune de obligațiuni de 300 de milioane de lei