Insolvențele în țările din Europa Centrală și de Est (ECE): în ciuda unui context
economic global din ce în ce mai dificil, situația rămâne pozitivă Regiunea Europei Centrale și de Est a înregistrat o creștere fără egal în Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, se prevede o încetinire în următorii ani. Regiunea Europei Centrale și de Est a înregistrat o îmbunătățire a activității economice în ultimii ani. În 2017 și 2018, PIB-ul în regiune s-a majorat la 4,6% și respectiv 4.3%, cele mai mari rate din 2008. Această accelerare a economiei ECE s-a datorat în principal creșterii cererii interne, pe fondul
scăderii semnificative a ratei șomajului de care au beneficiat gospodăriile. În același timp,
gospodăriile s-au bucurat și de o creștere importantă a salariilor care a avut un impact direct asupra consumului.

Dincolo de aceste aspecte, creșterea a fost susținută și de o majorare a investițiilor
publice și private. Perioada mediului macroeconomic favorabil mai sus menționat a influențat solvabilitatea companiilor din regiunea ECE. Media ponderată a insolvențelor raportată la PIB a scăzut la 4,2% în anul 2018, în pofida creșterii numărului de proceduri înregistrate în anul anterior. Condițiile economice globale, în special în Europa, devin din ce în ce mai tensionate și vor afecta insolvențele În ciuda acestor evoluții pozitive, companiile din regiunea ECE au întâmpinat și dificultăți.

Rata scăzută a șomajului a dus la un deficit al forței de muncă, ceea ce a devenit principalul obstacol pentru întreprinderi, atât în ceea ce privește activitățile zilnice, precum și privitor la potențialul lor de extindere. Constrângerile privind aprovizionarea – inclusiv deficitul forței de muncă, ratele mari de utilizare a capacității, creșterea costurilor de producție și efectul încetinirii externe (directe și indirecte) – îngrijorează companiile care activează în regiunea ECE. Consumul casnic va rămâne principalul motor de creștere cu toate că accelerarea limitată a investițiilor în active fixe și exporturile mai slabe
vor diminua creșterea PIB-ului.

În plus, încetinirea din zona euro, escaladarea conflictului comercial dintre Statele Unite și China și procesul neclar privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană îngrijorează exportatorii datorită impactului potențial asupra companiilor și economiilor lor. Într-adevăr, încetinirea creșterii așteptată în regiunea Europei Centrale și de Est se va datora în principal efectelor directe și indirecte ale unei frânări în ceea ce privește cererea externă. Potrivit estimărilor, creșterea medie în regiunea ECE va atinge 3,6% în anul 2019 și 3,2% în anul 2020.

Având în vedere faptul că economiile din regiunea ECE sunt foarte deschise către piețele externe, cererea externă mai slabă va avea impact nu numai asupra ratelor de creștere, ci și, treptat, asupra insolvențelor. În această privință, sectoarele care sunt extrem de expuse piețelor externe vor avea de suferit, cum ar fi industria auto și industria chimică și metalurgică care furnizează piese și componente.

Articolul precedentCât cheltuie statul român pe recreație și sport?
Articolul următorFirmele românești se înglodează în datorii. Întârzierile la plată, tot mai mari