Deficitul comercial al României, adică diferența dintre valoarea importurilor și cea a exporturilor, a crescut la 8,665 miliarde de euro, cu peste 10% față de perioada similară a anului trecut, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică. Evoluția celor 2 indicatori este pusă în contextul crizei economice provocate de pandemia COVID-19.

În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2020, exporturile au scăzut cu 18,1%, iar importurile au scăzut cu 12,6%, comparativ cu perioada similară din 2019.

În aceeași perioadă, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (46,6% la export şi 35,6% la import) şi alte produse manufacturate (31% la export şi respectiv 30% la import).

INS menţionează că soldul balanţei comerciale FOB/CIF se calculează pe baza valorii exportului FOB şi a importului CIF, ca diferenţă între acestea. Soldul negativ al balanţei comerciale se numeşte deficit, iar cel pozitiv se numeşte excedent.

https://www.facebook.com/INSTATISTICA/

Articolul precedentCîțu: România are cea mai mică creștere a deficitului bugetar, pe fondul crizei
Articolul următorStatistică: Volmul de lemn tăiat în România a scăzut în 2019