În primele 10 luni ale anului, afacerile din comerţul cu amănuntul a crescut faţă de aceeași perioadă din 2017 cu 5.4%, potrivit datelor transmise miercuri de Institutul Național de Statistică.

Creșterea s-a bazat, în special, pe vânzările de produse nealimentare (+6,4%) și a celor alimentare (+6%), în timp ce comerțul cu carburanți a crescut cu doar 2.9%, pe fondul scumpirii și al introducerii supraccizei.

În octombrie 2018, față de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut atât ca serie brută cu 6,6% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 5,1%.

În primele 10 luni ale anului, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de aceeași perioadă din 2017 cu 5,9%.

Datele INS arată că vânzările din comerțul cu amănuntul, asimilate consumului privat, au fost principala sursă a creșterii economiei, însă majoritatea economiștilor anticipează că la finalul anului nu va depăși 6%, față de 10%, cât a fost în 2017.

Articolul precedentINS: Afacerile din turism au crescut cu peste 10%
Articolul următorCel mai bătrân miliardar din lume: are 100 de ani, dar nu lipsește nicio zi de la birou