Veniturile medii lunare pe gospodărie au fost în ultimul trimestru al anului trecut de aproape 5.400 de lei, iar cheltuielile de întreținere au consumat, în medie, 85% din această sumă, arată datele publicate marți de Insititutul Național de Statistică. Cei mai mulți bani s-au cheltuit cu mâncarea și băutura, iar cei mai puțini pentru  

Veniturile totale medii lunare pe gospodărie au fost în trimestrul IV din 2020, în termeni nominali, de 5.384 lei pe gospodărie, în timp ce pe persoană au totalizat 2.099 lei, potrivit INS.

În aceeași perioadă, cheltuielile totale pe gospodărie au fost, în medie, de 4.627 lei lunar, sau 1.804 lei pe persoană şi au reprezentat 86% din nivelul veniturilor totale.

Sursa: insse.ro


Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare şi băuturile nealcoolice, care au deţinut, în trimestrul IV 2020, în medie, 33,7% din consumul gospodăriilor. Sume importante au fost cheltuite cu produse nealimentare, dar și pentru plata impozitele, contribuţiile și cotizaţiile, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,4%).

Articolul precedentPremierul Cîțu după întâlnirea cu HORECA: ”Găsim împreună soluții pentru a redeschide, în condiții de siguranță sanitară, industria ospitalității”
Articolul următorAnunțul-surpriză de la FMI care schimbă totul. Ce se întâmplă cu economia României