Inflația în cele 19 state UE care folosesc EURO a atins un record negativ de 8,9% în iulie,  peste estimările specialiștilor. În iunie, creșterea prețurilor de consum a fost de 8,6%, potrivit datelor furnizate vineri de Eurostat, agenția de statistică a UE.

Deprecierea euro a fost cauzată, în mare măsură, de efectele directe și indirecte ale războiului din Ucraina, care au provocat scumpirea mai accelerată a energiei, metalelor și alimentelor.

În consecință, au crescut și prețurile alimentele procesate și ale serviciilor, ceea ce alimentează și temerile legate de un efect de domino al scumpirilor.

De teamă că creșterea prețurilor scapă de sub control, BCE a majorat ratele cu 50 de puncte de bază în această lună, încălcându-și propriile orientări care prevedeau o mișcare mai redusă, și a promis alte majorări de rate pentru a preveni apariția unei spirale a prețurilor salariale, potrivit Mediafax.

Germania, cea mai mare economie din zona euro, a stagnat în al doilea trimestru, înainte de ceea ce ar putea fi un al treilea trimestru dificil. Între timp, economia americană s-a contractat în mod neașteptat în al doilea trimestru.

Rata șomajului este la un nivel minim record de 6,6%, în timp ce rata de ocupare a forței de muncă se află la cel mai înalt nivel, ceea ce sugerează că presiunile salariale, o condiție prealabilă pentru o inflație durabilă, sunt deja în curs de desfășurare.

Următoarea ședință a BCE va avea loc pe 8 septembrie.

Articolul precedentIndicele ROBOR la trei luni a crescut din nou până la 7.97% – Se apropie de recordul absolut
Articolul următorVIDEO Sorin Grindeanu: Am făcut investiții și vom continua să investim în Portul Constanța