Inflația din zona euro a încetinit la 2,4% în martie, potrivit datelor de la agenția se statistică a UE. Economiștii estimaseră că inflaţia se va menţine constantă faţă de luna precedentă, la 2,6%.

Inflaţia din zona euro a încetinit la 2,4% în martie, potrivit datelor semnal publicate miercuri de agenţia de statistică a Uniunii Europene, stimulând aşteptările privind reducerea ratelor dobânzilor din vară, transmite CNBC.

Economiştii chestionaţi de Reuters estimaseră că inflaţia se va menţine constantă faţă de luna precedentă, la 2,6%.

Rata de bază a inflaţiei, excluzând energia, alimentele, alcoolul şi tutunul, a încetinit de la 3,1% la 2,9% fiind, de asemenea, sub aşteptări.

Cu toate acestea, inflaţia în sectorul serviciilor – un indicator cheie pentru Banca Centrală Europeană – a rămas blocată la 4% pentru a cincea lună consecutiv, indicând o presiune continuă din partea creşterii salariilor.

Un alt indicator important pentru BCE anunţat miercuri, rata şomajului în zona euro, a fost de 6,5% în februarie, stabilă faţă de ianuarie, dar în scădere de la 6,6% în februarie 2023.

Creşterile de preţuri în Franţa şi Spania au fost mai mici decât se prognozase săptămâna trecută.

Marţi, inflaţia generală în cea mai mare economie a blocului, Germania, a fost estimată la un minim al ultimilor trei ani, de 2,2%.

Pieţele se aşteaptă ca banca centrală a zonei euro să înceapă să reducă costurile îndatorării în iunie – o poziţie reflectată în mesajele recente ale factorilor de decizie BCE.

BCE urmează să organizeze o reuniune de politică monetară pe 11 aprilie.

Articolul precedentIohannis recunoaște: „Inflația a cam luat-o razna!”
Articolul următorCancelarul german Olaf Scholz vine sâmbătă în România. Masă rotundă cu reprezentanţi ai mediului de afaceri