Criza din industria auto se extinde cu repeziciune la nivel global. După doar două săptămâni de la publicarea datelor statistice care arătau o prăbușire a vânzărilor de automobile în SUA și China a raportat o diminuare drastică a livrărilor de automobile în luna septembrie, cu 12% mai mici, comparativ cu anul trecut, la mai puțin de 2 milioane unități vândute, o scădere record istoric.

Acum a venit rândul Europei să se confrunte cu încetinirea drastică a cererii de pe piața auto. În septembrie, înmatriculările de autovehicule noi a scăzut cu 23%, după ce au intrat în vigoare noile norme de testare a emisiilor poluante.

Metoda de testare este mai dură acum în Uniunea Europeană, pentru a produce rezultate mai concordante cu exploatarea mașinii în condiții reale și vin în momentul în care industria  de profil se străduie să recâștige încrederea consumatorilor după ce aproape toți marii producători germani au fost prinși trișând la testele de emisii ale motoarelor diesel.

Deja Volkswagen și Daimler AG au anunțat că fac eforturi pentru a-și atinge ținta de livrări pentru acest an conformându-se noilor metode de testare. Însă analiștii se îndoiesc că vor reuși să-și atingă țintele propuse pentru trimestrul al IV-lea.

BMW a reacționat diferit spunând că nu sunt probleme la aceste noi teste, dar a ținut să atenționeze că profitul operațional s-a subțiat în septembrie din cauza războiului prețurilor declanșat de companiile concurente, care au dorit să scape de stocuri până la 1 septembrie, data când au intrat în vigoare noile reglementări de testare a emisiilor de noxe.

Cu toate că se încearcă să se prezinte luna septembrie ca o excepție și reintrarea în normal în trimestrul al IV-lea, Bloomberg Intelligence atenționează că efectele noilor reglementări vor continua, iar efortul de conformare va reduce puternic marja de profit a constructorilor auto.

Dar asta nu e tot. Comisia Europeană a hotărât reducerea emisiilor de carbon cu 35% până în 2030. Analiștii dar și reprezentanți ai industriei auto germane spun că producătorii auto nu se vor putea conforma în termenul prevăzut de UE, iar urmarea va fi o contracție puternică a producției.

Cotidianul The Telegraph relatează că un tribunal din Berlin a dispus interzicerea circulației a majorității autovehiculelor diesel pe cele mai importante 11 artere din oraș pentru a combate poluarea.

Este cel de al patrulea mare oraș din Germania care impune restricții motoarelor diesel. În luna mai, Hamburg a fost primul. Stuttgart, sediul celebrelor mărci Mercedes și Porsche a fost al doilea în iulie, iar Frankfurt al treilea în iulie. Iată că din octombrie li se alătură și Berlin.

Este un atac direct la motorizările diesel pe care nu le mai dorește nimeni. Iar companiile europene sunt cu ani în urma companiilor americane, și mai nou chineze în dezvoltarea de mașini cu motorizări hibride sau complet electrice. Experții consideră că pentru reducerea decalajului, marii producători auto de pe vechiul continent vor avea nevoie de 10 ani pentru a redeveni competitivi la nivel global.

Dacă producătorii germani nu vor face rapid tranziția spre autovehiculele, adică în 10 ani, cu propulsie electrică, industria auto germană, aflată în topul preferințelor șoferilor, s-ar putea să falimenteze în mare parte, a declarat CEO-ul Volkswagen, Herbert Diess.

Industriașul german spune că el crede că șansele sunt doar de 50% pentru ca producătorii auto germani să-și păstreze supremația în această industrie tradițională și să se adapteze reformelor pentru a nu falimenta.

„Șansele sunt jumătate-jumătate ca industria auto germană să rămână în elita globală peste 10 ani. Suntem toți obișnuiți cu faptul că avem metropole industriale înfloritoare în jurul fabricilor auto, locuri în care oamenii doresc să trăiască și să lucreze, dar acest lucru nu este garantat pentru eternitate”, a declarat Diess în timpul unei întâlniri cu furnizorii la Wolfsburg, potrivit CNBC.

„Dacă te uiți la fostele bastioane ale industriei auto, cum ar fi Detroit SUA), Oxford-Cowley (UK) sau Torino (Italia), înțelegi ce se întâmplă cu orașele când industria și marile corporații se clatină”, a adăugat el.

Articolul precedentBill Gates se implică în dezvoltarea companiilor inovative din UE
Articolul următorROBOR scade, stagnează, crește. Depinde de timp

Comments are closed.