Indicele Robor la 3 luni, care dictează nivelul dobânzilor variabile la majoritatea creditelor în lei,  a crescut la 3,39%, cel mai mare nivel din februarie 2014, a comunicat joi BNR.

Miercuri, indicele Robor la 3 luni a crescut la 3,34%.

Nivelul atins joi, 3,39%, este cel mai mare din 26 februarie 2014, când a fost 3,40%.

Indicele a crescut accelerat începând din 13 aprilie, când a atins nivelul de 2,07%.

Totodată, indicele Robor la şase luni a crescut joi la 3,46%, cel mai mare nivel din 21 martie 2014, când a fost 3,47%.

BNR a anunţat, în 4 iulie, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an.

Reamintim că ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a spus că Indicele Robor se va intersecta cu rata inflației, dar speră ca acest lucru să nu se ptreacă „prea sus”. Ultima dată diponibilă, pentru luna mai, arată o rată a inflației de 5,4%, dar se estimează o scădere a acesteia, spre 3,5% la sfârșitul anului.

„Eu nu sunt confortabil cu această, aşa să zic, avalanşă de ştiri că a venit Apocalipsa cu ROBOR-ul la 3,20%. A fost 4%, 5% şi nu a murit nimeni în Ţara Românească. Au fost şi mai înalte. Să creaţi un nou bau-bau, nu neapărat dumneavoastră, un nou bau-bau, de la curs acum am ajuns la ROBOR, cred că este o uşoară exagerare şi să spun aşa: invit la calm. Mai multă atenţie când tot promovaţi ideea că s-a ajuns la…ce record este dacă acum patru ani a fost mult mai mare. A atins recordul ultimilor trei ani şi 12 zile şi 5 luni. Deci nu e vorba dacă eu sunt confortabil. Este un nivel care este oricum la jumătatea ratei inflaţiei pe care o avem în prezent. Deci sub nicio formă nu se poate spune că este o exagerare. Exagerare apare la această mediatizare excesivă. Mesajul nostru este că lumea a ieşit cu întârziere în Europa, în Zona Euro, din perioada dobânzilor foarte scăzute şi România nu poate să fie izolată de ceea ce se întâmplă în lume”, a spus Mugur Isărescu, întrebat dacă este confortabil cu actualul nivel al ROBOR-ului.

Articolul precedentLegea pensiilor a fost modificată, pentru munca în condiții speciale
Articolul următorDirectorul Centralei Nucleare Cernavodă a fost schimbat din funcție

Comments are closed.