Comisia Europeană ar urma să ceară tuturor statelor membre, chiar de săptămâna viitoare, să limiteze consumul de energie electrică și de gaze naturale în instituțiile publice, atât pentru răcorire, cât și pentru încălzire. Prin aceste măsuri s-ar realiza o raționalizare a consumului de gaze naturale și energie electrică.

De săptămâna viitoare, statelor membre să limiteze la 19 grade temperatura furnizată de instalațiile de încălzire din clădirile publice, iar pentru sistemele de climatizare la 25 de grade, pentru a reduce consumul de gaze de pe continent, conform unui proiect de text consultat de AFP și citat de Agerpres.

Această limitare ar putea fi problematică pentru clădiri vechi, cum sunt multe în România, lipsite de sisteme moderne de climatizare ori de încălzire. Un astfel de exemplu este chiar sediul guvernului României, unde iarna temperatura este în unele birouri extrem de ridicată.

Pentru a putea rezista mai bine la scăderea drastică a livrărilor de gaze naturale ruseşti, şi posibil chiar la oprirea lor completă, Bruxelles va supune aprobării statelor membre o serie de măsuri care vor permite reducerea consumului european de gaze cu 25 până la 60 de miliarde de metri cubi.

Potrivit estimărilor Executivului comunitar, o cantitate de 11 miliarde metri cubi de gaze naturale ar putea fi economisită prin reducerea încălzirii sau a funcţionării instalaţiilor de climatizare din clădirile publice, la care s-ar putea adăuga între 4 şi 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale care ar putea fi economisiţi ca urmare a reducerii utilizării gazelor în producţia de electricitate, precum şi între 10 şi 11 miliarde metri cubi pe partea cererii în sectorul industrial, unde cerere de gaze este deja în scădere pe fondul exploziei preţurilor.

CONSUMATORII PROTEJAȚI N-AR FI AFECTAȚI

Planul Comisiei cere statelor membre să adopte restricţii obligatorii cu privire la încălzirea sau climatizare în clădirile publice.

În paralel, „importante economii pot fi realizate prin introducerea de surse de căldură alternativă pentru încălzirea urbană, a pompelor de căldură pentru persoanele particulare”, subliniază Comisia Europeană. Bruxelles-ul vrea de asemenea campanii de comunicare pentru a încuraja gospodăriile să coboare termostatul cu un grad la iarnă.

Comisia Europeană a ajuns la concluzia potrivit căreia „clienţii protejaţi” (care conform legislaţiei UE sunt gospodăriile, serviciile sociale, IMM-urile) reprezintă mai puţin de 37% din consumul total al UE şi „simulările arată că nu ar fi afectaţi la scară largă” de penuriile de gaze.

În consecinţă, Comisia a decis să ţintească centralele electrice şi industria, marii consumatori de gaze, transmite Agerpres.

ÎNTRERUPEREA BRUTALĂ A APROVIZIONĂRII CU GAZE, SCENARIUL DE COȘMAR 

Comisia Europeană analizat și scenariul de coșmar, dar plauzibil, al unei întreruperi brutale a aprovizionării cu gaze.

„Ar putea paraliza industrii care au o marjă redusă pentru a-şi reduce brusc producţia sau a trece la alţi combustibili, pentru că utilizează ca materie primă gazele naturale”, în special în sectorul chimiei, avertizează Executivul comunitar. „Însă ar fi mult mai puţin costisitor să fie redusă moderat cererea pe o perioadă mai lungă de timp, începând mai devreme”, adaugă Comisia.

Toate aceste propuneri ale Comisiei se vor afla în centrul dezbaterilor la reuniunea miniştrilor europeni ai Energiei, care va avea loc în data de 26 iulie la Bruxelles.

 

Articolul precedentEconomia României, în creștere în 2022 dar o inflație RECORD – Veste surprinzătoare de la Bruxelles
Articolul următorPrețurile pe Litoral explodează, se intră în vârf de sezon