Încă un gigant al energiei cere să scape de taxa pe profitul excesiv. Șefii Rompetrol au venit în România să renegocieze taxa de solidaritate, spune presa kazahă. Magzum Mirzagaliyev – șeful KMG International, companie kazahă care controlează și rafinăria Petromidia Năvodari, a venit în România să discute cu înalți oficiali români despre consecințele deciziei guvernamentale de a reține o parte din profiturile companiilor energetice care operează în țară.

„Decizia nu este o noutate românească; în toamnă, liderii europeni au declarat că, pe fondul creșterii puternice a prețurilor la petrol, gaze, benzină și motorină după izbucnirea războiului din Ucraina, companiile care furnizează energie consumatorilor din UE au obținut ”superprofituri” care trebuie împărțite la bugetele statelor în care le-au obținut.

În cazul României, este vorba de o retragere de 60% din profitul net dacă acesta depășește cu 120% media veniturilor nete ale companiei între 2018 și 2021. În condițiile în care în 2020 și 2021 activele din România au generat pierderi de 198,6 milioane de dolari, respectiv 186,8 milioane de dolari pentru KMG, profitul de 161 milioane de dolari doar în primele 9 luni ale anului trecut (mai multe date reale nu au fost făcute publice încă) reprezintă o sumă atractivă pentru autoritățile fiscale românești”, scrie Ratel.kz, potrivit economedia.ro

Articolul precedentRomânii vor plăti garanţia sticlelor. Când vor primi banii înapoi
Articolul următorPiața imobiliară dă semne de stagnare. Semnalul care i-a speriat pe dezvoltatori