Câștigul salarial mediu nominal brut în luna iulie a fost 5780 lei, cu doar 1 leu mai mare față de luna precedentă, arată datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică. În termeni reali însă, câștigurile românilor au scăzut. Indicele câştigului salarial real a fost 99,1% pentru luna iulie 2021 față de luna precedentă. 

În luna iulie 2021, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5780 lei, cu doar 1 leu mai mare decât în luna iunie 2021.

Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3545 lei, în ușoară creștere faţă de luna precedentă, cu 4 lei (+0,1%).

Mult mai importante sunt însă evoluțiile indicilor care arată puterea de cumpărare a salariului.

Astfel, indicele câştigului salarial real, pe scurt raportul dintre salariu și prețuri, a crescut cu doar 0,1% față de acceeași perioadă a anului trecut, dar a scăzut cu 0,9% față de luna precedentă.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (8709 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1914 lei).

Articolul precedentRata inflației a urcat în august la 5,3%, Explozie a prețurilor energiei, gazelor naturale și carburanților
Articolul următorCîțu, pus în fața cifrelor care confirmă scumpirile, aruncă pisica în curtea BNR: Sunt sigur că va găsi soluții