Impasul negocierilor pentru Brexit împinge lira sterlină pe tobogan

Premierul britanic, Theresa May, a declarat, vineri, că Uniunea Europeană și Regatul Unit se află într-un „impas” în privința negocierilor asupra Brexit-ului.

Liderul Regatului Unit a reiterat faptul că nu va întoarce rezultatul referendumului din 2016 și că „nici nu îmi voi diviza țara”.

Vorbind din celebra locație Downing Street 10, May a repetat că opțiunile oferite de Uniunea Europeană sunt inacceptabile și ar însemna „o batjocură la adresa referendumului pe care l-am organizat acum doi ani”. De asemenea, a solicitat Uniunii Europene să furnizeze mai multe detalii cu privire la poziția sa de negociere, conform CNBC.

„Ieri, Donald Tusk, președintele Consiliului European, a declarat că propunerile noastre vor submina piața unică. Însă nu ne-a oferit niciun argument și nici nu a venit cu o contrapunere, așa că ne aflăm într-un impas”.

May a adăugat că relațiile viitoare sunt în pericol: „De-a lungul acestui proces, am tratat Uniunea Europeană cu nimic altceva decât respect. În același timp, Marea Britanie așteaptă același tratament. Continuarea unei bune relații la sfârșitul acestui proces depinde de UE”.

Lira sterlină a plonjat, în sesiunea de vineri, cu peste 1,4% în raport cu dolarul, la 1,3076 în urma acestor declarații. Cotația se afla pe un trend crescător ca urmare a optimismului participanților la piață în privința negocierilor pentru Brexit. Lira sterlină a cedat, într-o singură sesiune, aproximativ o treime din terenul câștigat în ultimele săptămâni.

Graficul zilnic al lirei sterline în raport cu dolarul, sursa: tradingeconomics.com 

Comentariile ei au venit la doar o zi după ce liderii Uniunii Europene i-au respins propunerile făcute în cadrul unui summit din Austria.

După o cină oficială la Salzburg, liderii UE au declarat că vor continua să militeze în favoarea unei înțelegeri în privința Brexit luna viitoare, dar și că au respins propunerea Theresei May în ceea ce privește o zonă de liber schimb pentru schimburile de mărfuri cu Uniunea Europeană.

Liderii UE au avertizat-o în continuare pe May în privința faptului că negocierile s-ar putea întrerupe complet dacă nu își va da acordul asupra aspectelor ce țin de comerț și de situația graniței cu Irlanda de Nord.

În schimb, premierul britanic a repetat că Marea Britanie este pregătită să părăsească UE chiar și în lipsa unui acord. În plus, a respins orice sugestie conform căreia dacă Parlamentul Regatului Unit va respinge planul său de părăsire a Uniunii Europene, s-ar putea organiza un al doilea referendum.

„Nu va exista un al doilea referendum”, a declarat ea.

Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie 2019 și va avea apoi 21 de luni pentru a face tranziția către retragerea completă de la sfârșitul anului 2020.

Articolul precedentAfacerea deceniului: Se pregătește înființarea celei mai mari companii aeriene din lume
Articolul următorMoody’s plaseză Florence pe locul șapte între cele mai distrugătore uragane. Vezi topul SUA

Comments are closed.