Primaria Generala a lansat o cerere pentru obtinerea de noi spatii pentru carantina, in contextul epidemiei de coronavirus, primind un numar semnificativ de oferte de la mai multe hoteluri dintre care 24 sunt situate in Bucuresti. Doar ca hotelurile isi vor pune camerele la dispozitie contra cost. Iar Primaria Bucuresti a ales sa gazduiasca oamenii in carantina, printre altele, la hotelurile Phoenicia Express si Expocenter din Bucuresti. Proprietarul Phoenicia este Mohammad Murad. Mohammad Murad, proprietarul hotelului Phoenicia Express, a declarat ca a fost contactat direct de catre viceprimarul Aurelian Badulescu si primarul Sectorului 1 Daniel Tudorache pentru a le pune la dispozitie o unitate hoteliera pentru ”un centru de izolare”. La Expocenter pretul convenit este de 50 de euro pe camera, dar la Phoenicia lucrurile au ramas la mica intelegere… ca majoritatea proprietatilor achizitionate de Maurad de la stat!

Ajuns medic si om de afaceri milionarul libanez Mohammad Murad a imbratisat de curand si o cariera in televiziune fiind participant ca investitor la emisiunea „Imperiul Leilor” difuzata de o cunoscuta televiziune nationala. Ceea ce este mai putin stiut este ca numele lui Mohammad Murad si al fratelui acestuia Ahmed Murad au fost des pomenite in informatiile privind afacerile mafiei arabe din anii 90 in Romania.
Dincolo de profilul de investitor in turism se naste in mod firesc intrebarea cu ce bani a devenit libanezul proprietar pe fostele active ale turismului romanesc si cum? Autoritatile redeschid rand pe rand dosarele privind instrainarea patromoniului UTC care a ajuns in buna masura pe mana lui Mohammad Murad, dar iau la purecat si firmele fantoma care renoveaza hotelurile cumparate de acesta. De curand, Murad a intrat pe mana procurorilor in calitate de martor pentru a explica daca stie ca firmele care ii dau la cheie hotelurile fac evaziune fiscala… evident ca e o chestiune de timp pana a se devoala beneficiarul final!

In primele doua decenii de dupa revolutie fratii Murad erau prezentati ca si doi traficanti de tigari care au devenit unelte financiare in mainile unor politicieni si securisti romani. Acum sunt prezentati ca si model de business.
„In categoria arabilor controversati se regaseste Mohammad Murad, patronul retelei de restaurante Spring Time, al fabricii de conserve Mandy, al firmei de constructii Triumf si al celor sase hoteluri Perla Majestic. Numele lui a aparut in presa legat de contrabandele cu tigari de la inceputul anilor ‘90.”, scrie hotnews.ro in 2005. (https://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1230577-arabii-din-romania-radiografie-completa.htm)

Murad, „frate” cu sp-Agathon

Veniti in Romania inainte de 1989, fratii libanezi Ahmad si Mohammad Murad au reusit sa se capatuiasca dupa Revolutie cu ajutorul unor TIR-uri de tigari si cafea de contrabanda. In prezent, ei sint proprietarii lantului de restaurante Spring Time, ai hotelurilor Perla-Majestic din Mamaia, Olimp si Jupiter, precum si ai altor hoteluri.

Potrivit ziarului „Romania libera”, fratii Murad au fost monitorizati de antitero pentru ca provin din Libanul de Sud, zona cunoscuta ca loc de recrutare a gherilelor islamiste si pentru simpatizarea organizatiei „Amal”, aripa politica a miscarii Hezbollah. Apropierea lor de PSD este dovedita si de prezenta fostului presedintele Ion Iliescu la inaugurarea Hotelului Majestic din Mamaia.

Murad, cotat nu de mult ca fiind „cel mai tare investitor strain de pe litoral”, era un apropiat al fostului ministru al turismului din guvernerea PSD, Dan Matei Agathon, care obisnuia sa-l prezinte in anumite cercuri ca fiind „fratele sau”.

Mare business! Cum sa treci pe numele tau tot patrimoniul UTC?
Opt hectare de teren s-au vandut in Mamaia, la pretul de 8 dolari/mp, in perioada 2001-2003. Beneficiarul acestei suprafete a fost cetateanul libanez Mohammad Murad, patronul lantului Spring Time. Tranzactiile s-au facut prin negocieri directe, girate de semnatura fostului ministru al Turismului Dan Matei Agathon. Plata s-a esalonat in rate pe 5 ani, unele fara actualizarea cursului. In aceeasi perioada, tot prin negociere directa si in rate, s-au vandut hoteluri, vile, piscine, parcari, restaurante, terenuri de sport si centrale termice aflate in patrimoniul societatii Mamaia SA.
La nici doua zile dupa ce Dan Matei Agathon a redactat mandatul special 3977/28.09.2001, Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) de la Mamaia SA s-a intrunit si a decis sa vanda terenuri la pretul indicat de la Bucuresti. Pe 30 octombrie 2001, AGA a aprobat instrainarea in favoarea firmei „Sabin Tour” SRL a unei suprafete de 44.249 mp la pretul de 8,5 dolari mp. Au mai fost vandute si alte suprafete, mult mai mici, pretul cerut de Mamaia SA nedepasind valoarea de 9 dolari pe mp. Afacerile cu terenurile societatii Mamaia au reinflorit insa in 2002.
De aceasta data, la baza tranzactiilor a stat un alt mandat special al ministrului Turismului, cel cu numarul 1140/22.03.2002. Multumit de cei 8 dolari/mp primiti in urma cu cateva luni, Dan Matei Agathon a decis in martie 2002 sa vanda o suprafata mai mare de teren. Procedura nu a fost una transparenta. „Clientii” au fost intai luati in asociere, iar apoi li s-au oferit terenurile prin negociere directa. Asociata cu Mamaia SA de nici un an, societatea „Expo Construct Militari” SA a primit o felie mare, de 34.669 mp, din terenul amplasat in zona Popas III. Pretul cerut de Agathon si reprezentantii statului in AGA Mamaia SA a fost de aproximativ 14 dolari pe mp. Bineinteles, contractul a avut o clauza prin care plata s-a putut face in rate, pe o perioada de cinci ani. Conform datelor Registrului Comertului, desi cele doua suprafete de teren vandute in 2001 si 2002 au fost cumparate de doua firme diferite, beneficiarii sunt, de fapt, aceiasi. Dupa ce a primit, in 2001, 44.249 mp de teren, firma „Sabin Tour” SRL Constanta si-a schimbat actionariatul, toate partile sale sociale fiind cumparate de „Expo Construct Militari” SA. Adica de firma care a primit apoi si ea, in martie 2002, 34.669 mp teren in Mamaia. In fine, actionarul majoritar al „Expo Construct Militari” SA era Mohammad Murad. Nascut in Liban, Murad si-a dezvoltat in Romania afaceri de peste 50 de milioane de euro. In cercul cunostintelor lui s-au numarat atat lideri PSD, precum Agathon si Hrebenciuc, cat si liberali. Chiar premierul Tariceanu a cochetat putin in afaceri cu Mohammad Murad, cumparand de la acesta un apartament situat in complexul Coral Beach din Mamaia.

Murad, tremura… se redeschid dosarele lui Placinta

In octombrie 2019, procurorii DNA au dispus inceperea urmaririi penale fata de suspectul Ticu Placinta pentru abuz in serviciu cu folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave. Acesta este acuzat ca a deturnat scopul nonprofit al fundatiei pentru tineret si ca a folosit patrimoniul acesteia in interes personal si de grup, prin preluarea conducerii FTMB, concesionarea bunurilor fundatiei catre o societate comerciala pe actiuni, modificarea actionariatului Tin Management Grup SA, cedarea pachetului majoritar unei societati controlate de apropiati ai acestuia, incalcand in tot acest timp regulamentul FTMB si mai ales Legea 146/2002 privind regimul juridic al fundatiilor judetene pentru tineret si a municipiului Bucuresti.
O investigatie Hotnews a aratat ca: “Doua blocuri care gazduiesc apartamente si un hotel (Hotel Phoenicia Apartments Unirii), dar si un salon de nunti de lux au aparut pe terenul Titan Club din spatele bulevardului Unirii, un fost club pentru tineret. Dupa 1989, fostele cluburi pentru tineret ale UTC (Uniunea Tineretului Comunist) au fost date Fundatiei pentru Tineret a Municipiului Bucuresti. In 2005, fundatia s-a asociat cu firma Triumf Construct, controlata de omul de afaceri Mohammad Murad, si astfel au aparut cele doua blocuri. In fosta cladire a clubului, in baza unui contract de inchiriere a aparut un salon de evenimente de lux – Le Chateau”.

Evaziune la renovarea hotelurilor lui Murad! Ghici cine e beneficiarul?

Omul de afaceri Mohammad Murad si administratorul firmei de constructii Bahra Impex, Samir al Bahra au fost audiati in 2016 alaturi de mai multe persoane, la sediul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice.

Potrivit Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti (DGPMB), din datele si probele administrate in cauza rezulta presupunerea rezonabila ca, in perioada 2012 — 2013, reprezentantii unei societati comerciale cu sediul in Bucuresti au creat si implementat un circuit evazionist, in cadrul caruia, prin interpunerea pe lanturile de tranzactionare a marfii (materiale de constructii) a mai multor societati comerciale cu comportament de tip „fantoma”, s-au sustras de la indeplinirea obligatiilor fiscale.
Prejudiciul total adus bugetului de stat este de aproximativ 3.800.000 de lei, iar suma totala rezultata din circuitul de spalare a banilor este de circa 8.800.000 lei.

 

Articolul precedentMinistrul de finanţe al landului german Hessa s-a sinucis din cauza epidemiei de coronavirus
Articolul următorPe rechinii imobiliari nu-i atinge nici Coronavirusul! Ce ar putea sa faca statul pentru oprirea scurgerii banilor publici in vreme de criza?