Peste 16.800 de sârbi care au împrumutat franci elveţieni vor avea oportunitatea de a-şi rezolva problemele cu cursul valutar în scurt timp.

 

Sârbii cu credite imobiliare denominate în franci vor beneficia de o conversie a datoriilor în euro, datorii care ulterior vor fi reduse cu 38%, iar rata dobânzii va fi limitată la 3,4%, a anunţat marţi Guvernul de la Belgrad, transmite Agerpres.

În anul 2015, aproximativ 22.000 de debitori cu credite în franci elveţieni din Serbia, în valoare de aproximativ 1,1 miliarde euro, au văzut cum ratele lor lunare au crescut semnificativ după ce Banca Naţională a Elveţiei a eliminat plafonul său privind valoarea francului. Odată cu creşterea cursului de schimb al francului elveţian au crescut şi ratele la creditele în franci. Banca Centrală a Serbiei a reacţionat cerând băncilor să ofere condiţii mai favorabile pentru creditele în franci, inclusiv conversia creditelor, dobânzi mai mici sau rate lunare mai mici. Însă doar o mică parte din debitori şi-au restructurat împrumuturile. Peste 18.600 de persoane au rămas înglodate în datorii, mulţi dintre ei fiind în pericol să fie evacuaţi.

Proiectul de act normativ referitor la conversia creditelor în franci va fi trimis spre adoptare Parlamentului până la finele acestei săptămâni.

„Conform propunerii, aproximativ 16.800 de cetăţeni care au împrumutat franci elveţieni vor avea oportunitatea de a-şi rezolva problemele”, a anunţat Guvernul de la Belgrad într-un comunicat de presă.

Proiectul de act normativ stipulează, de asemenea, că rata dobânzii nu ar trebui să depăşească 3,4% plus dobânda Euribor la trei sau şase luni sau o rată fixă care să nu fie mai mare de 4%.

Coaliţia guvernamentală controlează o majoritate de 160 din cele 250 de locuri din Parlament, astfel încât adoptarea legii este aproape sigură.

La începutul acestei luni, Curtea Supremă de Casaţie din Serbia a decis că băncile ar trebui să convertească creditele denominate în franci elveţieni în euro. De asemenea, Curtea Supremă de Casaţie din Serbia a decis că băncile ar trebui să evite evacuarea debitorilor care nu mai pot să îşi plătească ratele la creditele ipotecare.

Articolul precedentAcuzații grave după OUG 114: De ce nu a reacționat ASF?
Articolul următorEconomia Chinei, creștere peste așteptări