Românii de toate vârstele găsesc ușor de lucru în străinătate și pentru că acolo angajatorii nu impun limite la numărul anilor înscriși în cartea de identitate.
Sabina R. are 52 de ani. Când a plecat în vizită la o familie de români stabiliți în Marea Britanie, nu se gândea că va rămâne acolo. Știa binișor engleza și a aflat că există un post de îngrijitoare la un cămin de bătrâni.
A aplicat și a fost selecționată. „Nu credeam că pot găsi un loc de muncă atât de ușor, la vârsta mea. Englezii nu au prejudecăți privind limita de vărstă, ei se uită pe CV, te pun la un test și dacă faci față, te angajează fără probleme”, spune Sabina.
România este țara UE cu cel mai mare procentaj din populația cu vârste între 20 și 64 de ani care locuiește în alte state membre.
Potrivit ultimului recensământ, România are o populație de circa 20 milioane de locuitori. Populaţia tânără (15-24 ani) reprezintă un procentaj de 12,3%, iar persoanele mature (25-64 ani) însumează 55,7% din total.
Un calcul fără pretenția de exactitate ne arată că populația între 20 și 64 de ani numără circa 12 milioane de persoane. Potrivit datelor Eurostat, 19,7% dintre acestea, aproape 2,5 milioane de persoane locuiesc în alte țări UE.
Occidentalii au joburi acasă la ei
Din punctul de vedere al mobilității forței de muncă, România se situează pe primul loc în clasamentul Uniunii, pozițiile următoare fiind ocupate de Lituania (15%), Croația (14%), Portugalia (13,9%), Letonia (12,9%), Bulgaria (12,5%).
În partea cealaltă a clasamentului se află Germania (1%), Marea Britanie (1,1%), Suedia și Franța (ambele cu 1,3%).
Observăm că statele dezvoltate au cele mai mici proporții din populație care pleacă în alte țări membre. Firesc, dacă ne gândim că nemții sau suedezii au joburi suficiente la ei acasă (pot să mai dea și altora), deci nu există motive să își încerce norocul în alte părți. Și chiar dacă, prin absurd, ar veni un neamț în vârstă de peste 50 de ani să muncească în România, probabil nu ar fi primit pe motiv de vârstă.
România ocupă primul loc și la creșterea mobilității forței de muncă. În perioada 2007-2017, proporția de români care trăiesc în alte țări UE a urcat cu 12,3 puncte procentuale. Pe pozițiile următoare după acest criteriu se situează Letonia (10 pp), Lituania (9,5 pp), Bulgaria (8 pp). O evoluție negativă la acest capitol a avut Cipru – scădere a procentajului de cetățeni care locuiesc peste granițe, de la 7,1% în 2007 la 3,9% în 2017.
Comments are closed.