Executivul va renunţa la compensarea preţului la carburanţi de la 1 ianuarie 2023, conform unor surse politice. Decizia oficială se va lua după revenirea premierului Nicolae Ciucă din vizita pe care o face în Coreea de Sud. 

Membrii Guvernului iau în calcul eliminarea compensării prețului la pompă pentru carburanți, în contextul în care s-a înregistrat o scădere semnificativă a prețurilor în ultima perioadă, potrivit Mediafax. 

Potrivit unor surse guvernamentale, la începutul săptămânii viitoare, liderii din Guvern ar urma să discute și să ia o decizie cu privire la înlăturarea măsurii de compensare, existând posibilitatea reintroducerii mecanismului în cazul înregistrării unei nooi creșteri a prețurilor.

Decizia inițială de compensare a prețului la carburanți cu 50 de bani a fost luată la finalul lunii iunie 2022. Jumătate din această reducere este decontată de către stat și jumătate de distribuitori. Compensarea este evidenţiată pe fiecare bon fiscal emis la staţiile de alimentare cu combustibil.

Săptămâna trecută, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a afirmat că o decizie privind păstrarea sau eliminarea subvenționării poate fi luată numai după o analiză atentă.

Pe de altă parte, ministrul Energiei Virgil Popescu a declarant că dacă va fi nevoie, Guvernul va lua o hotărâre ca această subvenție să fie prelungită și după data de 1 ianuarie a anului viitor.

Măsura este susținută de liberali, însă social-democrații nu sunt de acord cu renunțarea la compensare. Premierul Nicolae Ciucă anunța pe 29 septembrie că Guvernul prelungește perioada în care prețurile la carburanți sunt compensate cu 50 de bani până la sfârșitul anului.

 

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentGuvernul va modifica legea care stabilește prețul la energie, astfel încât să fie eliminată obligativitatea de a depune o declarație pentru persoanele care au mai multe locuri de consum
Articolul următorROMÂNIA SUVERANĂ. Cum au preluat austriecii economia României. Devalizarea, prin privatizare, a Băncii Agricole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau