Lapte și miere de la Guvern, promite Viorica Dăncilă! Premierul a folosit de mai multe ori cuvântul ,,RECORD” la începutul ședinței de Guvern în care se adoptă bugetul pe anul 2019! Dăncilă promite bani mai mulți pentru investiții, dotări în sistemul sanitar, dar și bugete record pentru administrația locală. 

Bugetul pe 2019 ajunge pe masa Guvernului Dăncilă cu aproape trei luni întârziere și după o săptămână de intense negocieri în interiorul alianței și cu primarii de municipii, cele mai multe desfășurate în biroul lui Liviu Dragnea.

Cabinetul Dăncilă e decis să meargă mai departe, în ciuda valului de critici cu care se confruntă. Primarii sunt tot nemulțumiți, iar DIICOT avertizează că va avea bani doar pentru următoarele şase luni.

Bugetul este construit pe un Produs Intern Brut de peste o mie de miliarde de lei. Potrivit calculelor făcute de Ministerul Finanţelor, creşterea economică s-ar ridica la 5,5% anul acesta, iar deficitul se va menține la 2,55%, sub pragul critic de 3%. Datele-cheie sunt contestate de analiștii economici.

În acest an, cei mai mulţi bani vor fi cheltuiţi pentru asistenţa socială şi plata salariilor. 10,7% din PIB vor merge către asistenţă social, iar 10%, pentru cheltuieli de personal. Pentru investiţii, Guvernul a alocat doar 4,57%.

Guvernul a decis să scadă bugetele celor mai importante parchete. DNA şi DIICOT vor avea bugete mai mici. Totodată, în ciuda nemulţumirilor exprimate de edili, Guvernul a trecut în sarcina administraţiilor locale mai multe servicii sociale care până acum erau în responsabilitatea Guvernului.

Aprobarea în Guvern nu încheie odiseea bugetului pe 2019: lucrurile vor fi probabil schimbate drastic în Parlament. Deşi, PSD – ALDE au pierdut majoritatea în Camera Deputaților, ei spun că nu au emoţii în ceea ce priveşte adoptarea bugetului în Parlament. Au negociat sprijinul UDMR.

Ce instrumente de atac are Opoziția? PNL și USR au anunțat că iau în calcul posibilitatea de a ataca la CCR legea bugetului. Președintele Klaus Iohannis poate refuza o singura data să promulge legea.

Articolul precedentRiscurile acordului dintre ANAF și Comisia Națională de Prognoză
Articolul următorExperimentul cu venitul minim garantat s-a dovedit un eșec în Finlanda