Guvernul a aprobat, în ședința de luni a Executivului, proiectul de rectificare bugetară, la ședință fiind prezenți și miniștrii ALDE.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la începutul ședinței Executivului, că ministerul Educației va primi fonduri mai mari cu 42.4% față de anul 2018.

„În ședința de guvern de astăzi (luni-nr.) vom adopta proiectul rectificării bugetare pe care ministrul Finanțelor l-a prezentat în prima lectură în ședința precedentă. Așa cum am spus și data trecută este o rectificare pozitivă prin care asigurăm sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor și tuturor indemnizațiilor sociale, pentru buna funcșionare a tuturor instituțiilor, cât și pentru continuarea investițiilor în domeniile prioritare. Educația va beneficia în continuare de fonduri mai mari cu 42.4% față de anul 2018, iar dacă întârzierile din primul semestru vor fi recuperate vom reveni cu sume suplimentare la a doua rectificare. Vom continua programele începute în educație, inclusiv cel privind plata pentru rechizitele școlare pentru copiii din familii cu venituri reduse”, a anunțat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de guvern.

Premierul a adăugat că bugetul ministerului Sănătății rămâne neschimbat.

„ Bugetul ministerului Sănătății rămâne la nivelul alocat la începutul anului. Fondurile vor fi utilizate în continuare pentru dotarea și reabulitarea tuturor unităților sanitare din țară, precum și pentru continuarea programelor naționale de sănătate, asigurarea medicamentelor compensate și plata majorată a salariilor pentru cadrele militare”, a afirmat Dăncilă.

Șeful Executivului a precizat că reducerea cu un miliard de lei a venitului ministerului Educației se referă la programul „Merg la școală”, care nu era prevăzut în programele finanțate până la finalul acestui an.

„Reducerea de aproximativ un miliard de lei a venitului ministerului Educației se referă în principal la programul -Merg la școală-, care din păcate nu a fost pregătit pentru a putea fi finanțat și implementat până la sfârșitul acestui an. De asemenea, sunt reanalizate cheltuielile de personal, care au fost supraestimate inițial. Fondurile prevăzute după rectificare asigură plata salariilor până la finalul anului și aplicării a Legii nr. 85/2016. Menționez că la instituțiile la care au fost diminuate creditele bugetare, nu au fost diminuate și creditele de angajament, astfel încît să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanțate din fonduri europene precum și a lucrprilor de investiții. Așa cum este normal repartizăm sumele necesare acolo unde este nevoie, reducând din zonele în care banii nu vor fi folosiși până la finalul acestui an”, a mai declarat Dăncilă.

Guvernul va acorda bani, după rectificarea bugetară, și pentru refacerea infrastructurii în zonele afectate de inundații.

„Suntem alături de oamenii care au fost afectați de inundații, alunecări de teren, alte calamități naturale, și îi vom sprijini în continuare. Alocăm prin această rectificare 500 milioane lei pentru refacerea infrastructurii afectate. De asemenea, alocăm fondurile necesare pentru continuarea proiectelor de investiții pentru dezvoltarea comunităților locale. Așa cum am mai spus, pentru Guvernul României este foarte importantă aplicarea principiului coeziunii în dezvoltarea armonioasă a tuturor regiunilor țării”, a anunțat premierul.

Din partea ALDE participă la ședința de guvern ministrul de Externe Ramona Mănescu și ministrul pentru relaţia cu Parlamentul Viorel Ilie. Ceilalți doi miniștri ALDE, Anton Anton și Grațiela Gavrilescu sunt în concediu.

Articolul precedentDe ce s-au prăbușit investițiile Chinei în Europa, în prima parte a anului 2019?
Articolul următorAngajații din Finanțe și ANAF „duc greul economiei” și primesc 15% în plus la salarii