Guvernatorul BNR a lansat joi un avertisment la adresa guvernului, spunând că bugetul rectificat este unul ”tensionat” din cauza ponderii cheltuielilor cu salariile și pensiile care a ajuns la peste 70%.

Mugur Isărescu a avertizat, joi, guvernul PSD-ALDE, pe tema cheltuielilor foarte mari cu pensiile și salariile.

”Bugetul rectificat este tensionat și ne uitam și la lucrurile mari, de exemplu ponderea cheltuielilor cu salarii, cu pensii, peste 70%. Nu prea ai câmp de manevra acolo să dai la investiții. Astea noi le numim cheltuieli de care e greu să te atingi. În consecință apare tensiunea pe partea de cheltuieli”, a spus guvernatorul BNR.

BNR crește ușor prognoza pentru inflația din 2020

Isărescu a vorbit și despre reducerea impozitelor. ”A fost o întrecere”, a spus guvernatorul.

”Pe partea de venituri avem o problemă și mai mare. A fost o întrecere să reduci impozite în Romania, și stânga și dreapta, care duce mai mult și avem acum sub 27% venituri fiscale”, a spus Isărescu.

Mingea, spune guvernatorul BNR, e în terenul politicului.

”Am fost întrebat în Parlament ”Ce facem, domnule guvernator, să reducem dobânda?’ Păi e la dumneavoastră, reduceți deficitul bugetar”, a mai spus Isărescu.

Banca Naţională a României (BNR) a majorat, la jumătatea lunii mai, la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,3% pentru 2020.

BNR estima, în februarie 2019, o inflaţie de 3% pentru finalul acestui an, respectiv de 3,1% pentru 2020.

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,84% în luna iunie, pe fondul diminuării preţurilor la alimente cu 0,47% şi la mărfurile nealimentare cu 0,24% şi al scumpirii serviciilor cu 0,17%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Articolul precedentSindicatele din industria alimentară, despre taxa pe zahăr:”Măsură aberantă”
Articolul următorConsiliul fiscal avertizează Guvernul: deficitul bugetar poate ajunge la 3,7%