Consiliul Fiscal critică derapajele Guvernului PSD-ALDE, avertizează cu privire la escaladarea deficitului dincolo de limita de 3 procente din PIB și apreciază că sunt necesare măsuri serioase de consolidare bugetară.

 

Noul Consiliu fiscal, condus de economistul Daniel Dăianu, taxează dur politica fiscal-bugetară a Executivului Dăncilă.

Consiliul Fiscal apreciază că există riscuri semnificative de depășire a țintei de deficit asumate și chiar a nivelului de referință de 3% din PIB pentru deficitul bugetar.

În absența adoptării unor măsuri compensatorii suplimentare credibile, intervalul probabil în care se va plasa deficitul bugetar la finalul anului 2019 este cuprins între 3,4% – 3,7% din PIB, arată organismul independent.

Este pusă sub semnul îndoielii și estimarea Guvernului privind creșterea economică din acest an. Menținerea ipotezei de accelerare a creșterii economice reale la 5,5% în 2019 apare, în opinia Consiliului Fiscal (CF), „excesiv de optimistă.”

Experții fiscali din CF apreciază drept plauzibil un avans al economiei de aproximativ 4% în acest an! „Numeroase centre de analiză interne și externe plasează creșterea probabilă din anul 2019 în jurul acestei valori”, spun aceștia.

În Opinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul de rectificare a bugetului general consolidat pe anul 2019 și Raportul semestrial privind situația economică și bugetară, se spune că „încă din construcția inițială, bugetul general consolidat prevedea o abatere de amploare de la regula privind soldul structural și mai mult, exista riscul depășirii chiar și a pragului de 3% din PIB –dată fiind și apropierea țintei inițiale de acest plafon”.

Consiliul Fiscal are rezerve însemnate față de nivelul propus alveniturilor bugetare –mai ales în cazul celor din TVA și contribuții de asigurări sociale –identificând un minus de venituri cumulat situat între 5,8-6,8 mld. lei.

În ceea ce privește cheltuielile bugetare, Consiliul Fiscal are rezerve față de nivelurile propuse pentru cheltuielile de asistență socială și cele cu achizițiile de bunuri și servicii, identificând o sub-bugetare a acestora cu 3,5-4,5 mld. lei.

O absorbție mai redusă a fondurilor europene, nedezirabilă din perspectiva dezvoltării economice, ar putea diminua deficitul bugetar cu 2,5-3,5 mld. lei.

Consiliul Fiscal al Romaniei și-a ales, pe data de 17 iulie, noua conducere, prin vot secret. Președinte al institutiei a fost ales Daniel Daianu, iar funcția de vicepreședinte a obtinut-o Bogdan-Octavian Cozmanca.

Consiliul Fiscal a fost creat in iunie 2010, moment în care au fost aleși cei cinci membri inițiali, iar Ionut Dumitru a condus instituția de control și verificare din 2010 până în 2019.

Articolul precedentAvertismentul lui Isărescu: Salariile și pensiile reprezintă peste 70% din ponderea cheltuielilor
Articolul următorPrețul aurului a depăşit joi pragul psihologic de 1.500 dolari o uncie