Grupul german Metro, unul dintre cei mai importanţi jucă­tori din comerţul european, a man­datat gi­gantul american Goldman Sachs pentru a-i găsi un cumpărător pentru businessul imobiliar – te­renuri, magazine şi alte construcţii imobiliare – din România şi Bulgaria.

Până la închiderea ediţiei oficialii comer­ciantului german nu au comentat informaţiile, scrie ZF, care citează surse din piață.

Compania, care deţine 30 de magazine de tip cash & carry, caută să vândă businessul imobiliar, pentru ca apoi să închirieze spaţiile pentru a opera în continuare. În România nemţii au o suprafaţă totală construită estimată de ZF la 200.000 mp, la care se adaugă terenurile din jur.

Valoarea portofoliului imobiliar este de 400-600 de milioane de euro, în contextul în care tot un magazin (construcţie şi teren) este evaluat la 15-20 mil. euro, potrivit ZF.

Ziarul Financiar a scris încă de acum un an despre ideea nemţilor de a-şi restructura businessul local, mai exact de a-şi separa divizia imobiliară de cea comercială pentru a o vinde pe prima. Această mutare ar marca o schimbare în modul de operare al Metro Cash & Carry, jucătorul care a deschis piaţa comerţului modern local în 1996. Nemţii au pariat încă de la început şi de-a lungul anilor pe achiziţia terenurilor şi deţinerea magazinelor în proprietate, acesta fiind de altfel modelul celor mai mulţi jucători germani din comerţ – Kaufland, Lidl şi Penny Market. Pe de altă parte, alte reţele au preferat un model mixt – chirie-proprietate.

Germanii de la Metro Cash& Carry au în România două formate de magazine – clasice, numite şi junior, şi Punct.

Articolul precedentMarți, zi de pauză pentru ROBOR la 3 luni
Articolul următorTeraPlast și-a dublat afacerile până la 338 milioane lei, după achiziția Depaco și Politub

Comments are closed.