Disensiuni fără precedent în interiorul lumii finanțiștilor, la summitul G20 din Japonia. Dar a existat totuși o concluzie comună: tensiunile geopolitice sunt tot mai mari.

 

Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G20 (grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente) reuniţi în Japonia au avertizat că tensiunile comerciale şi geopolitice „s-au intensificat”, dar nu au căzut de acord în ceea ce priveşte necesitatea urgentă de a le rezolva.

Liderii finanțelor mondiale au apreciat că economia globală se va redresa probabil, conform proiectului de comunicat al întâlnirii consultat duminică de Reuters.

După negocieri dure care aproape au dus la imposibilitatea emiterea unui comunicat, oficialii G20 participanţi la reuniunea de la Fukuoka, din 8-9 iunie, au prezentat acelaşi tip de comunicat referitor la comerţ ca cel emis la întâlnirea din decembrie de la Buenos Aires.

„Creşterea economiei globale pare că se stabilizează şi ar urma să crească moderat în a doua parte a acestui an şi în 2020. Totuşi, ritmul rămâne scăzut şi riscurile negative se menţin. Cel mai important, tensiunile comerciale şi geopolitice s-au intensificat. Vom continua să răspundem acestor provocări şi suntem pregătiţi să reacţionăm”, susţin miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G20.

În comunicat se arată de asemenea că liderii financiari ai G20 au acceptat să stabilească reguli comune pentru eliminarea lacunelor legislative utilizate de giganţii tehnologici, cum ar fi Google, Amazon şi Facebook, pentru a-şi reduce impozitul pe profit.

Din comunicatul final al liderilor financiari ai G20 a fost exclusă propoziţia „admitem necesitatea urgentă de a rezolva tensiunile comerciale”. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că excluderea a fost făcută la insistenţele reprezentanţilor SUA. Potrivit Agerpres, comunicatul nu recunoaşte că adâncirea conflictului comercial dintre SUA şi China afectează creşterea economiei globale.

Articolul precedentEugen Teodorovici, anunț făcut în Japonia despre investiţiile în infrastructură
Articolul următorDeficitul a explodat! A trecut de 5 miliarde de euro