Investiţiile în infrastructură au nevoie de o guvernanţă instituţională adecvată, este mesajul transmis de Europa la întâlnirea G20 a miniștrilor de finanțe și șefilor de bănci centrale. Eugen Teodorovici a condus delegația UE la summit-ul finanțiștilor.

 

„Calitatea investiţiilor în infrastructură depinde şi de transparenţa, sustenabilitatea şi managementul datoriei publice din ţările beneficiare”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, în cadrul reuniunii G20 de la Fukuoka, Japonia.

Oficialul român a menţionat sprijinul UE pentru un consens G20 referitor la principiile referitoare la investiţiile în infrastructura de calitate, care să acopere standardele de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG), anti-corupţia şi sustenabilitatea datoriei.

În acelaşi timp, UE consideră că investiţiile în infrastructură au nevoie de o guvernanţă instituţională adecvată, adaptată unei multitudini de situaţii, unui orizont pe termen lung al proiectelor, precum şi de necesitatea implicării crescute a sectorului privat.

Eugen Teodorovici a condus delegaţia Consiliului Uniunii Europene care a participat în perioada 8 – 9 iunie a.c. la reuniunea G20 a miniştrilor de finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale, desfăşurată la Fukuoka, în Japonia. În calitate de preşedinte în exerciţiu al Consiliului Ecofin, ministrul Teodorovici a prezentat poziţia UE privind finanţarea în domeniul dezvoltării şi investiţiile în infrastructură.

În acelaşi context, ministrul român a reamintit sprijinul puternic al UE pentru implicarea G20 în problematica sustenabilităţii şi transparenţei datoriei din ţările cu venit redus (low income countries), un rol important în acest domeniu revenind şi FMI, Băncii Mondiale, Institutului Internaţional pentru Finanţe şi ţărilor cu venit redus care s-au angajat să implementeze Liniile Directoare G20 pentru Finanţare Sustenabilă.

Miniştrii din G20 au discutat şi despre provocările actuale în domeniul taxării în contextul digitalizării şi au aprobat programul de lucru propus de OECD în perspectiva identificării în anul 2020 a unei soluţii globale privind impozitarea domeniului digital, care să fie adoptată prin consens.

În perioada ianuarie – iunie 2019, România participă, în premieră, la reprezentarea UE la nivelul G20 prin prisma deţinerii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Articolul precedentUE ia în calcul măsuri mai stricte de securitate pe marile platforme online
Articolul următorGreii economiei mondiale avertizează: „norii negri” sunt aproape