Goana după dividend: „Este îngrijorător să afli că o companie este secătuită de bani” (Opinie de investitor)

A început anul trecut în septembrie, În acest an, în noiembrie. Goana după orice resurse financiare ale companiilor începe să devină un fenomen împământenit pe piața locală de capital.

Un caz apare l-a constituit, anul trecut, exfolierea de resurse de la Transgaz, atât prin dividendul curent, cât și prin acel dividend special constituit din banii aflați în rezervele companiei. Pe cale de consecință, compania a fost nevoită să se împrumute ulterior pentru a-și putea realiza obiectivele de investiții (spre exemplu, împrumutul de 278 de milioane de lei luat de la BERD pe 23 februarie 2018, pentru finanțarea realizării tronsonului românesc al conductei aferente proiectului de transport de gaze transfrontalier BRUA).

În privința execuției bugetare, chiar dacă resursele atrase la buget din taxe și impozite ar compensa sporul de cheltuieli pentru 2018, dat fiind faptul că există probabilitatea ca dinamica PIB-ului să fie ceva mai redusă decât estimarea pe care s-au făcut proiectul de buget și rectificările ulterioare, șansele de a nu ne mai încadra în acel procent de 3% cresc dramatic.

Cu alte cuvinte, avem un stat care a devenit și mai însetat de bani, care nu contenește să secătuiască de resurse companiile la care este acționar majoritar.

I-am cerut o opinie pe această temă lui Paul Maior, investitor pe piețele de capital și președinte Invest Club, care ne-a declarat: „Sincer să fiu, am fost aproape convins ca statul va cere dividende suplimentare. Aproape zilnic citim știri că statul rămâne sau că a rămas fără bani la ministere pentru salarii. Apar tot timpul știri cu măriri de salarii, cu măriri de pensii, promisiuni peste promisiuni, așadar când auzim că Hidroelectrica depășește record peste record la profitabilitate, rentabilitate, etc. sau la companiile listate de genul Nuclearelectrica, Romgaz că raportează rezultate, nici nu ne mai putem bucura prea mult pentru ele știind deja că vor fi secătuite de resurse, atât prin dividende generoase cât și prin suplimentarea lor din rezervele acumulate. Iar faptul ca s-a ales un termen-limită pentru distribuția dividendelor Nuclearelectrica pe 28 decembrie, este doar o metodă de a mai coafa bugetul pe ultima sută de metri pentru a se încadra în limita deficitului bugetar”.

Pe de altă parte, faptul că statul cere dividende cât mai mai, poate bucura și categoria investitorilor de la Bursa de Valori București, fie ei instituționali sau de retail. Paul Maior este de părere că: „ Este adevărat că pentru noi, acționarii, pe de o parte este bine fiindcă primim bani, însă, dacă este să ne gândim pe termen lung, este îngrijorător să auzi că o companie de genul Hidroelectrica este secată de bani (mai ales că barajele și turbinele acelea mai au nevoie de mentenanță, care costă, plus investițiile aferente). La fel și în cazul Nuclearelectrica: putem să ne gândim inclusiv din punctul de vedere al siguranței naționale, în plus față de investițiile pentru reactoarele 3 și 4. Evident, nici nu se mai pune problema de asfel de investiții sau la lucruri normale și dezirabile pentru companiile cu un acționar care gândește pe termen lung cum ar fi, spre exemplu, achiziționarea alor companii, din profiturile realizate anterior”.

Daca despre acționarul majoritar am aflat acum care îi sunt interesele, în privința investitorilor de retail, Maior are o părere la fel de tranșantă: „Investitorii români, daca este sa îi caracterizezi, în marea majoritate a cazurilor sunt “trăitori ai clipei”, cum îmi place mie sa le spun, adică ei aleargă doar după companii dătătoare de dividende cat mai mari și chiar și suplimentare, dacă se poate. Lor degeaba încerci sa le prezinți companii precum Sphera, sau Medlife, sau DIGI… că nu te ascultă nimeni”.

„Știrile din ultimele zile vor crea un interes ridicat investitorilor de a profita de noile oportunități de final de an deci, dacă nu se întâmplă ceva serios (grav) în piețele internaționale, acțiunile companiilor de stat ar putea creste considerabil”, a concluzionat Paul Maior.

Articolul precedent– REVISTA PRESEI – Pe ce platforme industriale ar putea răsări în următorii ani clădiri de birouri sau apartamente
Articolul următorValul scumpirilor s-a mai domolit în octombrie: Rata inflației coboară la 4,3%

Comments are closed.