Audi a decis la începutul acestui an să deschidă un nou centru de dezvoltare în Ungaria, unde au deja o fabrică de producție. Nemții anunță acum că au un plan de investiții uriaș pentru următorii ani, de circa 40 de miliarde lei.

Audi a anunţat că va investi 14 miliarde de euro până în 2023 în mobilitate electrică, digitalizare şi conducere autonomă, informează Reuters.

Cheltuielile totale estimate ale companiei pentru următorii cinci ani se ridică la 40 de miliarde de euro, a precizat compania într-o declaraţie. De asemenea, intenţionează să ia măsuri de restructurare care vor genera câştiguri de 1 miliard de dolari.

„Această planificare are o semnificaţie clară, că avem o abordare sistematică asupra mobilităţii electrice şi vom fi mult mai concentraţi în viitor”, a declarat Bram Schot, preşedintele interimar al board-ului Audi. „Ne prioritizăm resursele pentru produse şi servicii orientate spre viitor, care sunt foarte atractive şi relevante pentru piaţă”.

Grupul Volkswagen, din care face parte și Audi, a anunțat recent că producătorul auto caută un loc pentru o nouă fabrică multibrand în Europa de Est, a cărei producţie ar urma să înceapă după 2022. Nemții ar lua în calcul trei țări pentru noua locație, printre care și România.

În prima parte a acestui an două veşti rele au ajuns la urechile românilor, ambele venind din ţara vecină, Ungaria. Mai întâi, divizia maghiară a mărcii Audi a anunţat finalizarea lucrărilor de dezvoltare a unităţii de producţie pentru motoare electrice din Győr.

Pe linia de asamblare a propulsoarelor pentru maşini electrice – care conform companiei a necesitat o investiţie „de două cifre de ordinul milioanelor”, iar după unele surse a atins chiar 20 de milioane de euro – lucrează în prezent 100 de persoane.

Ulterior, gigantul bavarez BMW a decis să pună piatra de temelie a unei noi uzine în valoare de 1 miliard de euro la Debrecen, la mai puţin de 40 de kilometri de graniţa României. Asta în ciuda faptului că oficialii germani au vizitat de mai multe ori ţara noastră, iar cei de la Bucureşti au discutat la sediul constructorului bavarez din Munchen despre prosibilitatea amplasării unei uzine în România.

Ultima mișcare din zona giganților auto, tot favorabilă Ungariei. Cel mai mare producător auto britanic, Jaguar Land Rover (JLR) a anunţat că urmăreşte o colaborare mai strânsă cu furnizorii din Europa Centrală şi de Est şi, în acest scop, deschide un nou birou tehnic în Ungaria.

Conform celor de la JLR, biroul va deveni operaţional chiar de anul viitor şi va angaja circa 100 de persoane care vor lucra în strânsă cooperare cu colegii lor din Marea Britanie.

Articolul precedentCu ce provocări se confruntă România în 2019, potrivit lui Mugur Isărescu
Articolul următorDeficitul bugetar, ameninţat de eliminarea impozitului pentru profesori şi medici