Preţul gazelor pe piaţa liberă este mai mare în prezent cu 25-30% faţă de septembrie, însă consumatorii casnici pot reveni pe piaţa reglementată, unde preţurile au fost plafonate de guvern până în 2022, a declarat, marţi, Silvia Vlăsceanu, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

Potrivit acesteia, nu este clar care vor fi preţurile reglementate şi deci nici nu se poate spune dacă pentru un consumator casnic e mai rentabil un contract pe piaţa liberă sau pe cea reglementată, controlată de stat.

„Fiecare ştie ce a semnat şi ce fel de contract are, întrucât acest contract nu este reglementat, ci pe o piaţă unde fiecare şi-a negociat. Pe de altă parte, există prevederi legale peste valoarea juridică a unui contract, prin care nu i se poate îngrădi dreptul unui consumator de a-şi schimba furnizorul în 21 de zile de la notificare”, a afirmat Vlăsceanu.

Aceasta după ce, tot marţi, Autoritatea de Reglementare a anunţat că utilizatorii casnici pot reveni la preţuri reglementate, care nu vor creşte până în anul 2022.

„Prevederile OUG 114/2018, coroborate cu legislaţia secundară emisă de ANRE în aplicarea acesteia, nu vor conduce la creşteri de preţuri la energia electrică şi gazele naturale furnizate clienţilor finali casnici care optează pentru furnizarea în regim reglementat în perioada 01.03.2019 – 28.07.2022 – pentru energia electrică, şi în perioada 01.01.2019 – 28.02.2022 – pentru gazele naturale”, se arată în comunicatul instituţiei.

Şi la energie electrică, preţurile de pe piaţa spot sunt în prezent aproape duble faţă de nivelurile din vară.

Articolul precedentFlorin Cîțu: „Atenție! Urmează taxe noi”
Articolul următorAmbasadorul Germaniei, avertisment dur: Privim cu îngrijorare deciziile Guvernului în legătură cu taxele