Gazele din mare: Producție sporită, independență energetică mai scurtă

ExxonMobil estimează că ar putea ajunge la o producție de 6,3 miliarde de metri cubi de gaze pe an prin exploatarea gazelor din Marea Neagră.

Aceasta ar însemna aproximativ 57% din producţia actuală a ţării, care este în jur de 11 miliarde de metri cubi pe an, iar consumul naţional este tot în jurul acestei valori.

Zăcământul total de gaze al României din Marea Neagră este estimat la 200 miliarde de metri cubi. Dacă la nivelul producției actuale, zăcământul ar urma să fie consumat în 10 ani, creșterea vitezei de exploatare va diminua anii de independență energetică a României.

Potrivit estimărilor făcute de Guvern, în 2025, România va produce în total aproximativ 20 miliarde de metri cubi de gaze, dacă vor fi dezvoltate toate proiectele din Marea Neagră.

„Aceste descoperiri au oportunitatea de a creşte economia României prin dezvoltarea acestor proiecte, dar şi pe termen lung, având în vedere potenţialele venituri şi alte industrii care pot creşte în jurul acestor proiecte. Nu doar că acestea cresc gradul de securitate energetică, dar aduc şi posibilitatea de a îmbunătăţi infrastructura”, a declarat, luni, Richard Tusker, lead country manager al ExxonMobil România, în cadrul unei conferinţe pe teme energetice, citat de Agerpres.

Oficialul companiei americane a ţinut să sublinieze că nu a fost luată încă decizia finală de investiţie.

„Dar voi spune la ce ne uităm ca să luăm această decizie. În primul rând, Marea Neagră reprezintă o provocare, fiind vorba de ape adânci. Apoi trebuie să înţelegem cum reglementările vor afecta investiţia noastră. Trebuie să ştim sigur că avem un cadru fiscal predictibil şi stabil. În al treilea rând, este vorba de accesul la pieţe. Trebuie să găsim pieţe, unde să vindem gazul. Deci avem nevoie de infrastructură în România, precum şi de interconectări. Şi pentru acestea este necesară o legislaţie stabilă. Iată la ce ne uităm când analizăm decizia finală de investiţii”, a continuat Tusker.

Americanii explorează acest perimetru împreună cu OMV Petrom. Cele două companii au investit până acum în perimetrul Neptun circa 2 miliarde de dolari, Lukoil – peste 500 milioane de dolari în perimetrul Trident, iar Black Sea Oil and Gas – 200 milioane de dolari în perimetrele Midia şi Pelican.

Articolul precedentRezervele valutare scad abrupt, pentru a patra lună consecutiv, pe fondul diminuării depozitelor
Articolul următorConsiliul Concurenței a intrat pe fir în cazul ”Imunoglobina”

Comments are closed.