Fuziunea UniCredit – Societe Generale sau ”nu iese fum fără foc”

O știre a încins, recent, fluxurile agențiilor de presă de pe mapamond: fuziunea dintre UniCredit și Societe Generale. Conform Financial Times, cea mai importantă bancă din Italia, UniCredit SpA, explorează o fuziune cu banca franceză Societe Generale SA, într-un demers care va deschide calea și altor bănci europene să adere la acest gen de consolidare.

Astăzi banca franceza a negat că s-ar fi discutat in ultima sedință a Consiliului de Administrație despre subiectul care a făcut înconjorul lumii, nu doar al UE.

Deci ar fi important de menționat faptul că nu discutăm despre o fuziune in sine, ci doar despre anumite intenții ce provin preponderent din jumătatea italiană a presupusului mamut financiar viitor.

Directorul francez al UniCredit, Jean-Pierre Mustier, fost șef al diviziei de investiții Societe Generale, ar fi cel care a dezvoltat ideea de câteva luni, conform cotidianului financiar menționat. Cu alte cuvinte, Mustier pare să fie veriga dintre cele două instituții financiare.

Deși nu a fost întreprinsă nicio abordare formală, directorii Societe Generale au explorat, de asemenea, posibilitatea unui astfel de demers. În plus, directorii executivi care reprezintă ambele părți au subliniat că, atenție, situația politică volatilă a Italiei a provocat o întârziere de 18 luni în calendarul înțelegerii inițiale.

La scurt timp după publicarea materialului, Societe Generale a negat „orice discuție în Consiliul de Administrație privind o eventuală fuziune cu UniCredit”, potrivit unei declarații trimise prin e-mail către Reuters, conform CNBC.

Sigur, aflată doar într-o fază incipientă, o astfel de inițiativă nu are cum să ajungă să fie discutată în board. Faptul că „au avut loc discuții exploratorii” ne relevă că emisarii celor două instituții au avut mandat din partea board-urilor în acest scop, atât și nimic mai mult.

Ceea ce surprinde nu este intenția în sine, ci faptul că francezii s-au cam grăbit cu acel mesaj care, cel puțin cu datele de până acum, pare neangajant. Ar fi putut declara că „da, confirmăm faptul că suntem în discuții exploratorii cu omologii noștri italieni dar, cel puțin pentru moment, în board nu au ajuns astfel de teme”. În schimb, au venit cu o negație care, coroborată cu acea întârziere de 18 luni menționată mai sus, poate da de gândit.

Contextualizând, putem lesne observa că, în „lumina” noii coaliții de guvernare din Italia (Mișcarea de 5 Stele și Liga Nordului) al cărei program de guvernare propus prezintă puternice caracteristici populiste și anti-Bruxelles, cu riscuri clare asupra nivelului și finanțării deficitului bugetar, sistemul financiar-bancar din Italia nu pare să mai poată fi privit la fel de optimist ca până acum. De aici, pesemne, și reticența oficialilor Societe Generale în a veni cu ceva concret, potențial angajant, în urma materialului publicat de Financial Times.

În plus, șeful executivului Societe Generale, Frederic Oudea, a declarat, în luna noiembrie a anului trecut, că fuziunile bancare transfrontaliere din Europa sunt puțin probabile în trimestrele următoare, adăugând că noua strategie a băncii franceze, pentru următorii trei ani, ar pune-o într-o poziție puternică pentru fuziuni în acel orizont temporal.

Reacția din piețe

 

Graficul sesiunii din 4 iunie 2018 al UniCredit și Societe Generale, sursa: marketwatch.com

Așa cum se poate observa din grafic, cotația UniCredit a scăzut, în sesiunea din 4 iunie, cea de imediat de după anunț, cu 0,83% la 14,57 euro, în timp ce cea a Societe Generale a plusat cu 0,73% la 37,81 euro pe acțiune. O astfel de reacție a piețelor pare să confirme faptul că există destul de multă neîncredere în privința acestui demers. Sigur, nu discutăm despre o fuziune prin absorbție sau despre o preluare, cele doua conglomerate financiare având fiecare o capitalizare bursiera în jurul valorii de 32 de miliarde de euro. Dar, de regulă, cel mic (și la ananghie), dacă îi scapă printre degete o astfel de înțelegere, este penalizat pe bursă. Cine să fie câștigătorul, într-o astfel de situație? Simplu: cumpărătorul, cel care „scapă” de o achiziție scumpă sau ineficientă.

Rezumând, apare o serie întreagă de semne de întrebare în legătură cu această inițiativă a celor de la UniCredit. Cu siguranță, este plauzibilă și varianta în care francezii chiar să își dorească această fuziune, dar mai târziu, după ce situația financiară a Italiei să se fi limpezit și îmbunătățit. Sau, cine știe, la un preț mult mai mic al UniCredit…

Societe Generale S.A. este o companie bancară și financiară multinațională din Franța, cu un istoric de 150 de ani. Compania este o bancă universală care are divizii ce asigură servicii financiare de Corporate Banking, Investment Banking, Private Banking, Asset Management și de valori mobiliare, oferind sport zilnic la peste 30 milioane clienți din aproape 70 de țări.

UniCredit S.p.A. este o companie italiană de servicii bancare și financiare globale. Rețeaua sa cuprinde 50 de piețe din 17 țări, cu peste 8.500 de sucursale și peste 147.000 de angajați. Poziția sa strategică în Europa de Vest și de Est oferă grupului una dintre cele mai mari cote de piață din regiune.

Ambele bănci au operațiuni și in Romania prin intermediul UniCredit Bank, respectiv BRD – Groupe Societe Generale, care este cotată la Bursa de Valori București având simbolul BRD.

Articolul precedentRomânii arși la buzunar în 2018 după ce au avut cel mai ieftin gaz din UE
Articolul următorMoody’s își menține încrederea în afacerile Grupului austriac RBI

Comments are closed.