Compania petrolieră franceză, Total, a renunțat la proiectul său de miliarde de dolari pentru a dezvolta cel mai mare zăcământ de gaze naturale din lume descoperit în Iran, deoarece vrea să evite sancțiunile SUA care amenință companiile ce vor continua afacerile din statul din Golful Persic.

Ministrul iranian al petrolului, Bijan Zanganeh, a declarat pentru postul de televiziune de stat că Total a decis să părăsească oficial Iranul ca răspuns la amenințările SUA de a impune sancțiuni companiilor care desfășoară activități în această țară.

„Procesul de înlocuire a Total cu o altă companie este în desfășurare” a spus el.

Total a atenționat încă din luna mai că va ieși din proiectul de un miliard de dolari de dezvoltare a zăcământului South Pars în decurs de șase luni, dacă nu va obține o exceptare de la impunerea de sancțiuni din partea guvernului SUA.

Fără o dispensă din partea SUA, Total nu își poate permite să cadă sub incidența sancțiunilor americane din cauza dependenței de băncile și acționarilor americani.

South Pars este cea mai mare afacere din domeniul energetic care urmează să fie afectată de sancțiunile SUA împotriva Iranului. Decizia SUA de a se retrage din acordul nuclear dintre Iran și o alianță a puterilor occidentale a fost adoptată la începutul acestui an – în pofida opoziției europene – și amenință o mulțime de contracte internaționale.

„Total a spus întotdeauna că nu-și poate permite să cadă sub incidența sancțiunilor care ar putea include pierderea finanțărilor în dolari din partea băncilor americane pentru operațiunile sale internaționale”, a comunicat grupul energetic.

Ministrul iranian al petrolului a spus că Total a confirmat că renunță la cele 50 de procente din exploatarea celui mai mare zăcământ de gaze naturale din lume. Proiectul de punere în exploatare era estimat la două miliarde de dolari, din care Total a cheltuit deja 60 milioane de dolai.

Ieșirea francezilor din proiect permite chinezilor să preia o cotă mai mare din această afacere. Oficialii iranieni au sugerat că este posibil ca compania de stat chineză CNPC ar putea prelua cota deținută de Total din South Pars și să-și mărească cota de la 30% la 80%.

Articolul precedentUNSAR, suspectată de practici anticoncurențiale la tarifele RCA
Articolul următorLucian Mâțu, numit director executiv la BCR Pensii

Comments are closed.