ArcelorMittal a comunicat vineri că a primit „o ofertă irevocabilă” pentru vânzarea ArcelorMittal Ostrava (Cehia), ArcelorMittal Galaţi (România), ArcelorMittal Skopje (Macedonia) şi ArcelorMittal Piombino (Italia).

Cumpărătorul este Liberty House Group, parte Alianței mondiale GFG, deținută de omul de afaceri indian Sanjeev Gupta. Tranzacția trebuie să fie aprobată de Comisia Europeană pentru a se finaliza.

Cele patru unităţi sunt parte a pachetului de separare pe care Compania l-a agreat cu CE în timpul investigaţiei de fuziune privind achiziţia de către companie a Ilva S.p.A.

Negocierile continuă cu părţi interesate în privinţa vânzării altor active – ArcelorMittal Dudelange (Luxemburg) şi câteva linii de finisare în Liege (Belgia), incluse în pachetul de separare agreat cu Comisia Europeană.

“Această etapă din istoria noastră deschide oportunităţi noi nu doar pentru continuarea producţiei de oţel la Galaţi ci şi pentru modernizarea combinatului”, spune directorul general al ArcelorMittal Galaţi – Skopje, Bogdan Grecu.

ArcelorMittal Galaţi este cel mai mare combinat siderurgic din ţară şi a raportat anul trecut afaceri de 4,6 miliarde lei (circa 1 miliard euro). Compania are aproape 5.700 de angajaţi.

Societatea care va prelua combinatul galatean a fost fondata in anul 1992 de industriasul Sanjeev Gupta. Firma isi isi are sediul la Londra, in zona Mayfair, foarte aproape de Hyde Park. Compania nu este, insa, prezenta doar pe piata britanica, avand reprezentante si in Dubai, Singapore si Hong Kong.

Liberty House Group este o companie aflata in plina dezvoltare. Doar in acest an a decis, printre altele, sa cumpere divizia europeana a Tata Steel si sa preia un mare producator de otel din Australia.

Combinatul de la Galati va trece, deci, din mana lui Lakshmi Mittal – unul dintre cei mai bogati oameni din lume – sub controlul lui Sanjeev Gupta, la randul sau magnat. In varsta de 47 de ani, Gupta conduce grupul de firme al familiei sale, care are peste 14.000 de angajati in intreaga lume.

Liberty House Group va prelua, insa, combinatul galatean abia dupa ce ArcelorMittal va finaliza preluarea otelariei Ilva, cea mai mare din Europa.

Articolul precedentROBOR s-a pregatit de weekend. Crește doar la 9 luni la 3,44%
Articolul următorRomânia, depășită la creșterea din industrie de Irlanda și fostele țări comuniste

Comments are closed.