Fostul director general al PepsiCo, Indra Nooyi, un oficial al Departamentului Trezoreriei americane, David Malpass, şi directorul general al Overseas Private Investment, Ray Washburne, se află între candidaţii pentru postul de preşedinte al Băncii Mondiale, a declarat, ieri, un oficial de la Casa Albă, transmite Reuters.

Cele trei nume au fost menţionate la o zi după ce oficiali americani au spus că fiica preşedintelui Donald Trump, Ivanka Trump, ajută la procesul de selecţie a unui nou preşedinte al Băncii Mondiale, succesor al lui Jim Yong Kim, care se va retrage din funcţie pe 1 februarie.

Nooyi, care a demisionat din funcţia de director general al PepsiCo în octombrie, Malpass, subsecretar al Trezoreriei pentru afaceri internaţionale, şi Washburne, director general al OPIC din august 2017, se află între alţi candidaţi avuţi în vedere pentru Banca Mondială, a spus oficialul.

Statele Unite, care deţin o participaţie de control la Banca Mondială, au desemnat în mod tradiţional liderul acestei instituţii, de la înfiinţarea acesteia, în 1946.

Kim a anunţat în mod surprinzător plecarea sa de la şefia Băncii Mondiale, de la 1 februarie, pentru a lucra la fondul de investiţii Global Infrastructure Partners. Retragerea sa din funcţie va avea loc cu peste trei ani mai devreme faţă de termenul de încheiere a mandatului său, în 2022, din cauza diferenţelor de opinie cu administraţia Trump în domeniul schimbărilor climatice şi al necesităţii de alocare a unor resurse mai mari pentru dezvoltare.

Articolul precedentApple lansează primele carcase cu baterie pentru noile iPhone
Articolul următorUn fost șef ANAF face radiografia dezastrului din ultimii ani ai instituției