FMI: Fără un acord de Brexit, toată lumea va pierde

Țările Uniunii Europene vor suferi daune pe termen lung echivalente cu aproximativ 1,5% din capacitatea economică anuală, dacă Marea Britanie va părăsi blocul comunitar fără un acord de liber schimb, conform unui raport al Fondul Monetar Internațional.

Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie anul viitor, dar prim-ministrul Theresa May încă nu a ajuns la un consens în cadrul propriului său partid conservator cu privire la legăturile viitoare cu UE. Pe cale de consecință, o înțelegere finală cu UE este și mai îndepărtată.

Pierderile economice ale Uniunii Europene în cazul în care nu se va ajunge la un acord ar costa blocul blocul comunitar în jur de 215 miliarde de euro, potrivit calculelor Reuters bazate pe estimarea FMI asupra dimensiunii economiei UE din acest an excluzând-o pe cea a Marii Britanii.

Din punctul de vedere al ocupării forței de muncă se vor pierde aproximativ 0,7% din forța totală de muncă din UE, adică peste un milion de locuri de muncă.

În timp ce Marea Britanie și UE au convenit, în martie, conturul unui plan de tranziție în pentru a păstra în mare măsură status quo-ul până la sfârșitul anului 2020, această înțelegere nu a fost ratificată și riscă să dispară dacă nu va apărea un acord asupra obiectivelor pe termen lung.

„Forța integrării dintre zona euro și Marea Britanie implică faptul că nu vor fi câștigători în urma Brexit „, conform FMI.

Irlanda ar fi afectată cel mai mult din cauza legăturilor sale comerciale strânse cu Marea Britanie, urmate de Țările de Jos, Belgia și Luxemburg. Germania ar suferi, de asemenea, din cauza lanțurilor industriale de aprovizionare.

Marea Britanie a afirmat că este în interesul economic al UE să adopte o abordare flexibilă a acordului pentru Brexit, în timp ce UE este preocupată să nu creeze un precedent care să permită unei alte țări să plece, dar să păstreze în același timp aspectele legate de aderarea la spațiul comunitar pe care le consideră benefice.

FMI a afirmat că studiul său a arătat un impact negativ sporit cauzat de Brexit asupra UE decât precedentele estimări deoarece au fost modelate întreruperile lanțurilor de aprovizionare din industria prelucrătoare precum și efectele tarifelor vamale și a reducerii comerțului cu servicii financiare.

FMI nu a estimat, în acest raport, costurile Brexit-ului pentru Marea Britanie. Cu toate acestea, la începutul acestei săptămâni a redus prognozele pentru creșterea economică a Marii Britanii pentru acest an la cea mai mică valoare din 2012.

Articolul precedentANAF raportează venituri în creștere cu 112,795 miliarde lei
Articolul următorScăderi puternice pe bursa de la București ca efect al limitării prețului la gaze

Comments are closed.