Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere la 3,1% estimările privind evoluţia economiei româneşti. În paralel, instituţia financiară a majorat prognoza privind rata inflaţiei şi deficitul de cont curent, arată raportul de primăvară, publicat marţi.

Faţă de octombrie 2018, FMI a redus prognoza privind creşterea economică de la 3,4%, la 3,1% în 2019 şi la 3% în 2020.

Potrivit raportului FMI, reducerera creşterii economice în ţări emergente precum Polonia şi România vine „ca urmare a diminuării stimulentelor de pe urma fondurilor europene de investiţii şi a politicilor favorabile”.

Raportul FMI nu este optimis nici la capitolul scumpir. Astfel, prognoza privind evoluţia preţurilor de consum a fost revizuită în creştere până la o medie anuală de 3,3%, faţă de 2,7% în progonoza de toamnă.

Cea mai semnificativă corecţie negativă este cea a deficitul de cont curent al României. Astfel, noua prognoză este de 5,2% din PIB, faţă de numai 3,4% din PIB, în octombrie. Pentru 2020, FMI prognozează un deficit de cont curent de 4,8% din PIB.

Singurul indicator economic important care rămâne nemodificat este rata şomajului – 4,8%. Nici pentru 2020 nu este prevăzută o evoluţie negativă, creşterea estimată a ratei şomajului fiind de doar 0,1%.

Articolul precedentMinistrul Finanțelor către investitori: „Mai ușor cu faptul că plecăm, dacă nu schimbaţi”
Articolul următorMihaela Triculescu a venit cu „lecţía învăţată” în faţa parlamentarilor