Agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit în creştere, de la „BBB minus” la „BBB” ratingul pe termen lung în valută şi monedă locală atribuit Ungariei, cu perspectivă stabilă, transmite MTI, potrivit agerpres.ro.

Ratingul „BBB” face parte din categoria „investment grade” (recomandat pentru investiţii).

Scăderea rapidă a datoriei externe a reprezentat unul din principalele motive ale revizuirii în creştere a ratingului Ungariei, apreciază Fitch.

Datoria externă a ţării vecine a scăzut la 10,2% din PIB în 2018, faţă de o medie de 34,4% din PIB în perioada 2013 – 2017, sprijinită de excedentul de cont curent semnificativ, nivelul ridicat al investiţiilor externe şi transferurile de capital de la UE, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

Conform datelor preliminare, economia ungară a crescut cu 4,8% în 2018, faţă de un avans de 4,1% în 2017, pe fondul majorării investiţiilor şi a consumului gospodăriilor, în urma majorării salariilor.

Piaţa forţei de muncă din Ungaria rămâne sub presiune, stimulând majorarea salariilor. Rata şomajului, de 3,7% în 2018, este printre cele mai scăzute din UE, iar salariile medii brute lunare au urcat cu 10,2% anul trecut, faţă de un avans de 9,1% în 2017, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

În noiembrie, Fitch a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută al României la „BBB minus”, perspectiva asociată fiind stabilă.

Articolul precedentConsumatorii casnici riscă să suporte integral taxa pe cifra de afaceri a companiilor din energie
Articolul următorTransgaz şi-a propus să investească aproape 2 miliarde de euro în infrastructură