Fiscul a publicat lista persoanelor fizice cu datorii la bugetul de stat, asigurări sociale, șomaj și să sănătate mai mari de 15.000 lei. Lista cuprinde peste 11.000 de persoane.

Printre numele cele mai cunoscute se numără Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, care are de plată peste 238,3 milioane lei, din care 232,6 milioane lei reprezintă sumă necontestată. Un alt nume cunoscut prezent pe listă este și Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5, cu 139.339 lei, această valoare nefiind contestată. Atât Robert Negoiță, cât și Marian Vanghelie nu au putut fi contactați pentru a da explicații.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat marţi că în ultimii 5 ani contribuabilii persoane fizice au acumulat datorii la stat în valoare de „14-15 miliarde de lei” iar ministerul pe care îl conduce se gândeşte la un „mecanism care să încurajeze plata acestor sume în marea lor parte în acest an”

„Contribuabilii persoane fizice au datorii către Stat de 14-15 miliarde de lei acumulate in ultimii cinci ani. Finanţele vor ca măcar o parte să fie achitate în acest an. Am vorbit de acest lucru la începutul acestui an, când am făcut declaraţia unică şi la acea dată vorbeam de restanţe, de faptul că ANAF nu a trimis în ultimii cinci ani de zile decizii de impunere către anumite categorii de persoane, de contribuabili”, a spus ministrul,  într-o conferinţă pe teme financiare organizată de Business Review.

Acesta a afirmat că îşi doreşte ca „undeva prin toamnă” să existe „o centralizare a acestor informaţii fiscale pentru ca fiecare contribuabil să aibă această imagine”.

„După care e normal, ca şi stat, pentru că ai avut o parte de vină ne-notificând contribuabilul, dar şi contribuabilul trebuia sa ştie foarte bine legea şi să plătească faţă de stat, deci undeva la mijloc, să putem propune un mecanism care să încurajeze plata acestor sume în marea lor parte în acest an”, a mai spus Eugen Teodorovici.

„În plină vară, într-o perioadă de vacanţe şi concedii, milioane de români riscă să se trezească cu decizii de impunere de la ANAF, cu popriri pe conturi şi sume importante de bani blocate”, se spune într-o declarație de presă a PNL remisă Realitatea.net.

Ministrul Finanțelor ameninţă cu poprirea şi executarea silită pe cei care nu-şi plătesc datoriile despre care nici nu ştiau că există, acuză liberalii.

Partidul Liberal spune că abordarea Ministerului Finanțelor este exagerată, iar faptul că sunt sume immense neîncasate nu se poate imputa exclusive debitorilor.

„Teodorovici admite astfel că situaţia veniturilor bugetare este dezastruoasă şi apelează la o măsură disperată pentru creşterea încasărilor. Soluţia aleasă exprimă o gravă recunoaştere a eşecului PSD în administrarea fiscală ţării şi a incompetenţei personale a ministrului Finanţelor Publice”, declară Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al PNL.

Întrebarea pe care o pun liberalii este cine răspunde pentru că Fiscul a lăsat să curgă datorii timp de cinci ani fără să anunţe cetăţenii pentru ca mai apoi să fie executate silit cu penalităţi? Sau poate chiar asta şi-au dorit, să mărească veniturile la buget, majorând datoriile românilor cu penalităţi pentru întârziere?

„În loc să informeze populaţia, să simplifice plata taxelor şi impozitelor, să crească nivelul de conformare voluntară al contribuabililor, ministrul PSD al Finanţelor Publice ameninţă cu poprirea şi executarea silită pe cei care nu-şi plătesc datoriile despre care nici nu ştiau că există. Teodorovici ar face mai bine să-i ancheteze disciplinar pe toţi cei care timp de cinci ani nu şi-au făcut treaba să colecteze la timp taxele şi impozitele şi nu au informat cetăţenii ce datorii au de plată la fisc”, se mai spune în mesajul PNL.

PSD şi ALDE au ajuns după numai un an de guvernare să terorizeze fiscal milioane de români, mai arată liberalii: „Situaţia este atât de dezastruoasă încât pur şi simplu e „foame de bani” la Palatul Victoria. Au scăpat economia din mână, nu mai au control asupra cheltuielilor bugetare şi nu ştiu de unde să mai ia bani de la români”.

Articolul precedentINS Confirmă: Creștere mai mică pe bază de consum mare
Articolul următorArdelenii construiesc la greu, oltenii rămân de căruță. Topul regiunilor

Comments are closed.