Sindicatul Liber Metrou este condus, de peste 15 ani, de fostul parlamentar PSD, Ion Rădoi, un personaj controversat, cu care au încercat să se lupte toți șefii care s-au perindat pe la Transporturi. De frica grevelor de la metrou, în cele din urmă, cei 20 de miniștri au cedat în fața celui mai puternic lider de sindicat din România. Controversele din jurul lui Ion Rădoi se învârt și în jurul firmei Sindomet Servcom SRL. Societatea este deținută în proporție de 100% de Unitatea – Sindicatul Liber Metrou, condusă de Ion Rădoi, în calitate de președinte. Firma a avut două contracte cu Metrorex: unul pentru spațiile comerciale, prin care încasa 75% din închirierea acestora, iar Metrorex doar 25%; si un contract pentru spațiile de publicitate, din care Sindomet încasa 53%. 

Liderul de sindicat a precizat însă, pentru Realitatea PLUS, că proporția este diferită, iar Metrorex ar încasa 40% din venituri de la spațiile comerciale și 53% din publicitate.

Afacerile au inceput însă cu mult înainte, în 1994, cand Uniunea Sindicatelor Libere din Metrou și-a făcut firma, Sindomet SRL, și a încheiat un contract de asociere în participațiune cu Regia Autonomă de Exploatare a Metroului.

În 1995, Guvernul Văcăroiu emite o hotătâre „privind unele măsuri de sporire a siguranţei în exploatarea metroului”. Actul normativ prevede că „(…) se interzic în staţiile metroului şi în spaţiile tehnologice aferente, organizarea şi desfăşurarea, de către persoane fizice sau juridice, a oricăror activităţi comerciale”.

Cu toate acestea, în 1996, este încheiat un alt contract de asociere în participaţiune. De această dată veniturile sunt obținute exclusiv din chiriile încasate de SINDOMET, iar cota de venituri crește de la 70 la 75 la sută în favoarea sindicatului.

Interdicţia cu privire la comerțul din subteran este ridicată în 1998, prin semnătura ministrului Transporturilor de la acea vreme, Traian Băsescu. Deşi contractul semnat în 1996 s-a încheiat la începutul anilor 2000, firma sindicatului continuă să încaseze chirii. În aceeaşi perioadă liderul de sindicat, Ion Rădoi, este ales deputat pe listele PSD. Ulterior au fost încheiate și alte contracte. În 2015, aceste înțelegeri au intrat în atenția Curții de Conturi.

Auditorii constată că „asocierile în participaţiune cu firme ale sindicatului generează, în principiu, o relaţie improprie între conducătorul entităţii şi sindicat precum şi o poziţionare discutabilă a personalului, pe de o parte din punctul de vedere al sarcinilor şi obligaţiilor acestora, ca angajaţi, şi pe de altă parte din punctul de vedere al intereselor lor ca membri ai sindicatului”.

Potrivit Ministerului de Finanţe, în 2015 firma sindicatului a avut o cifră de afaceri netă de peste un milion de euro şi un profit net declarat de 75.000 de euro. Câțiva ani mai târziu, în 2019, firma păstorită de Rădoi a avut o cifră de afaceri de aproape 8.000.000 lei și un profit de peste 6.000.000 de lei.

Ministrul Transporturilor a trimis recent corpul de control la Metrorex tocmai ca să verifice şi contractele pe care compania le are cu firma deţinută de Unitatea Sindicatul Liber Metrou. Cătălin Drulă a vorbit și despre celelalte afaceri ale societății.

,,Sindomet Servcom SRL mai deţine şi un complex turistic la Buşteni, care oferă reducere de 99% pentru angajaţii Metrorex, care aleg să îşi petreacă cele 4 zile de recuperare, printre altele, la centrul turistic din Buşteni deţinut de această firmă. Reducerea de 99% este suportată de Metrorex. Fostul deputat PSD, domnul Ion Rădoi, îşi simte ameninţate interesele subterane. Acesta este adevăratul motiv pentru care îl deranjează că, în sfârşit, cineva se uită cu atenţie la ce face cartelul pe care îl conduce”, a scris ministrul pe Facebook.

În replică, Ion Rădoi a afirmat: ,,ce vorbeşte Drulică este treaba lui”. Iar acuzațiile au continuat. ,,Ce caută ăsta acolo?, a spus liderul de sindicat, făcând referire la ministrul Transporturilor. ,,Eu lucrez în metrou de când el nu se născuse. Ce vorbeşte el despre metrou? Nu credeţi că nu e de luat în seamă?”, a completat Rădoi.

Sindomet Servcom a câștigat din închirierea spațiilor comerciale de la metrou, circa 5.000 de metri pătrați, potrivit newsweek.ro. În acest contract, expirat din 2018, Sindomet lua 75%, iar Metrorex – deținătorul spațiilor comerciale – doar 25% din chirii.

Tot Sindomet controlează și spațiile de publicitate de la metrou: contractul, expirat din 2019, prevede ca Sindomet să încaseze 53%, iar Metrorex, care deține spațiul, doar 47%, a precizat șeful de la Transporturi – Cătălin Drulă.

Sindicatul lui Rădoi a vrut să prelungească contractele, Metrorex a refuzat. Sindomet continuă să încaseze banii, iar Metrorex refuză să mai ia partea sa, în aceste condiții.

Înţelegerea, care a expirat în septembrie 2018, nu a mai fost prelungită de conducerea Metrorex. Atunci, ca un gest extrem, Metrorex a decis să taie utilitatile spatiilor comerciale, de care sindicalistii tin cu dintii. O încercare disperată a societății, care nu poate elibera altfel magazinele din subteran, pentru a le scoate la licitație.

În urmă cu cinci ani, asocierea dintre firma sindicatului şi compania de stat a făcut subiectul unui dosar la DNA, care a fost clasat ulterior.

Despre căpușarea Metrorex de către firma sindicatului au vorbit și alți miniștri ai Transporturilor, nu doar Catalin Drulă.

Șova, fost ministrul al Transporturilor: „E unanim cunoscut faptul ca o companie înființată de metrou a beneficiat de un contract în 2003, de excusivitate a 5.800 mp spații comerciale, la un preț de mai puțin de 100 euro pe an de mp. De 15 ani, această companie subînchiriază spațiile”.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat într-o ședință de guvern că nu se mai pot face toate afacerile metroului prin firma-sindicat.

,,Sa le spuneti si din partea mea, eu le-am spus direct, s-au suparat pe mine, sa se supere si pe dumneavoastra, dar cred ca trebuie sa punem punct”, le-a spus Ponta ministrilor. 

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentEXCLUSIV, LEGILE PUTERII Raluca Turcan: Într-un an vom avea o nouă lege a salarizării unitare
Articolul următorMETROREX, cheltuieli de personal de 876 milioane de lei – Salariu de casieră la metrou: 5.500 de lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau