În timp ce agricultorii români protestează în stradă pentru că sunt sufocați de taxe, cele mai fertile pământuri din țara noastră sunt pe mâinile afaceriștilor străini. Zeci de mii de hectare de teren arabil sunt exploatate anual pentru sute de milioane de euro, iar banii intră în conturile arabilor, indienilor sau ale danezilor. România este unul dintre statele care au vândut cele mai mari suprafețe străinilor. 

Cernoziomul este un sol foarte fertil care se găsește în puține locuri din lume. Acest tip de pământ se găsește și în țara noastră pe Câmpia Română și este motivul pentru care altădată eram recunoscuți drept „grânarul Europei”.


Pe acest pământ au pus ochii și străinii, așa că oameni de afaceri din mai multe țări au cumpărat suprafețe uriașe. African Industries Group, controlată de familia indiană Gupta, a făcut tranzacții de milioane de euro în ultimii ani, pentru 27.000 de hectare de teren arabil. Tot familia Gupta deține și fostul SIDEX Galați.

„Vorbim de 14.500 de hectare, deci tranzacția a fost de câteva zeci de milioane de euro. Se consideră una dintre cele mai mari tranzacții în agricultură în ultimii ani în România, dacă nu din Europa”, a declarat Tommaso Serrano, director agricol African Industries Group

https://youtube.com/watch?v=TfTahxHuo-I%3Fsi%3DhrsjFuD3pPG1v1DW%26start%3D108

Nu sunt singurii care fac afaceri extrem de profitabile cu pământul românesc. Investitori danezi au și ei zeci de mii de hectare. Agro Syd Invest, FirstFarms sau Ingleby sunt doar câteva dintre companiile care au cheltuit peste 60 de milioane de euro pe terenuri. Danezii au pământ cumpărat în Buzău, Teleorman, dar și în Brăila.


Tot în Brăila, chiar pe Insula Mare, s-au stabilit afaceriștii din grupul Al Dahra. Arabii au cumpărat acolo 55.000 de hectare. Ei au intrat pe piața românească după preluarea Agricost, cea mai extinsă fermă de cereale din țară. Grupul s-a specializat pe producția de furaje și alimente de bază și vrea să implementeze pe Insula Brăilei un proiect de agricultură regenerativă.Fermierii și agricultorii români reclamă că străinii dețin o treime din cele 9 milioane de hectare de teren arabil din România și dau vina pe investitori pentru creșterea prețurilor la terenuri și se plâng că nu mai pot cumpăra decât parcele mici. 

Articolul precedentStart în programul Casa Verde pentru fotovoltaice. Ce trebuie să faci dacă vrei să prinzi un loc?
Articolul următorCând încetează valabilitatea polițele Euroins? A fost făcut anunțul oficial, mai sunt câteva zile