Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a prezentat în deschiderea ședinței de guvern de miercuri, o serie de măsuri pe care le-a luat în ultimele zile pentru a-i sprijini pe fermierii ale căror culturi sunt compromise de secetă. Una dintre cele mai importante este aceea care le va permite acestora să înlăture, în regim de urgență, culturile distruse și să schimbe destinația, astfel încât pe viitor să poată recupera o parte din pierderi. 

În deschiderea ședinței de guvern, noul ministru al Agriculturii a precizat concluziile vizitelor pe care le-a făcut în ultimele zile în 10 județe grav afectate de secetă, majoritatea din Moldova.

Astfel, potrivit lui Daea, acolo unde culturile sunt irigate, starea lor este corespunzătoare și există perspectiva recoltării.

În cazul culturilor care nu au beneficiat de irigații avem 2 situații

  1. În prima, vorbim de compromiterea totală, pe areale mici, unde nu au fost nici ploi suficiente, nici acces la irigații. E cazul, în special, de porumb si floarea soarelui.
  2. În alte zone sunt grade diferite de afectare”, a explicat Daea.

În aceste situații, a declarat ministrul Agriculturii, a dispus, la fața locului, mărirea capacității de irigare, acolo unde este posibil, prin suplimentarea agregatelor.

„De asemenea, am introdus în dispozitivul de lucru la nivel local, pe lângă prefecturi, specialiști care să meargă la fața locului și să vadă fiecare parcelă în parte, pentru a stabili ce s-a întâmplat si cum sunt afectate”.

FERMIERII AU VOIE SĂ ÎNLĂTURE URGENT CULTURILE CE NU MAI POT FI SALVATE

„Ministrul Lucian Bode mi-a oferit sprijinul, cu celeritate, și a semnat în 24 de ore un act cu putere de ordin prin care dăm libertate fermierilor să poată interveni direct, să-și adune recoltele compromise de secetă și să schimbe destinația culturii”, a precizat Petre Daea.

 

Articolul precedentVa fi poate cea mai grea iarnă din ultimii 60 de ani, pentru Europa – avertisment dur al unui reprezentant al Guvernului de la București
Articolul următorNou raport îngrijorător: Peste 30% dintre copiii României sunt supuși riscului sărăciei