Tensiunile comerciale declanșate de Trump sunt principalul argument invocat de șeful FED-ului american pentru a justifica o eventuală reducere a dobânzii-cheie, solicitată indirect de Casa Albă.

 

Incertitudinile legate de comerţul internaţional şi încetinirea economiei mondiale continuă să afecteze perspectivele economice în SUA iar Rezerva Federală este pregătită „să acţioneze în mod adecvat” pentru a susţine creşterea economică, a declarat miercuri preşedintele Băncii centrale a SUA, Jerome Powell, care a deschis astfel calea pentru o posibilă reducere a dobânzii de referinţă, transmite Reuters.

Într-un discurs în Congres, Jerome Powell, care este presat atât de Casa Albă cât şi de pieţele financiare pentru a reduce costul creditului, a scos în evidenţă contrastul care există între scenariul de bază elaborat de Fed, scenariu care prevede o continuare a creşterii economice în SUA, şi riscurile considerabile care includ o inflaţie scăzută, încetinirea ritmului de creştere în alte mari economii şi reducerea investiţiilor companiilor ca urmare a tensiunilor comerciale.

La reuniunea lor de politică monetară din luna iunie, oficialii Rezervei Federale au declarat că aceste îngrijorări ar putea să îi determine să reducă costul creditului, iar miercuri Jerome Powell a spus că „pe baza ultimelor date disponibile şi a altor evoluţii, se pare că incertitudinile cu privire la tensiunile comerciale şi îngrijorările cu privire la vigoarea economiei mondiale continuă să afecteze perspectivele în SUA”. Ritmul creşterii economice s-a moderat şi „există riscul ca inflaţia scăzută să devină mai persistă decât anticipăm în prezent”, a adăugat Powell.

Următoarea reuniune de politică monetară de la Fed va avea loc în 31 iulie şi majoritatea analiştilor mizează pe o scădere a dobânzilor.

Începând din luna decembrie 2018, Fed a menţinut dobânda overnight într-un interval cuprins între 2,25% şi 2,50%. Între timp însă preşedintele SUA, Donald Trump şi-a înmulţit criticile la adresa Băncii centrale şi a lui Jerome Powell pentru că nu reduc costul creditului.

Miercuri, preşedintele Fed urmează să răspundă întrebărilor membrilor Comisiei financiare din Camera Reprezentanţilor pentru ca joi să facă acelaşi lucru în comisia bancară din Senatul SUA.

Articolul precedentCum explică Teodorovici împrumutul record de 5 miliarde euro de pe piețele externe
Articolul următorRomânii cumpără tot mai multe autoturisme, poluarea creşte