Românii cumpără tot mai multe autoturisme, poluarea creşte

Aproape 15.000 de autoturisme noi au fost înmatriculate în România în luna iunie, cu 15% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor Auto (APIA). Partea proastă este că în România creşte numărul autoturismelor convenţionale, în timp ce în ţările dezvoltate vânzările autoturismelor electrice şi hibrid au explodat.

De altfel, în primele 6 luni ale anuului înmatriculările de autoturisme noi din România au ajuns la un volum de 71.620 unităţi, ceea ce reprezintă o creştere de 19,2% faţă de perioada similară a anului trecut.

În schimb, vânzările de autoturisme second-hand au scăzut, în prima jumătate a anuului, cu 7,3% faţă de 2018. „Chiar şi în aceste condiţii, cele rulate sunt de circa trei ori mai multe decât cele noi, fapt ce conduce la deterioarea, în continuare, a mediului ambiant, mai ales a celui din marile oraşe”, susţin reprezentanţii APIA, citaţi de Agerpres.

Pe ansamblu, peste 289.000 de autoturisme noi şi second hand au fost înmatriculate în România, în primul semestru al anului, în scădere cu 1,88% faţă de aceeaşi perioadă din 2018.

Astfel, comparativ cu luna similară a anului trecut, Franţa a înregistrat un recul de 8,4%, Spania (-8,3%), Marea Britanie (-4,9%), Germania (-4,7%) şi Italia (-2,1%). În schimb, în aceste ţări se înregistrează în prima jumătate a anului creşteri importante ale achiziţiilor de automobile electrice (Italia +120%, Spania +131%, UK +60%, Franţa +40% şi Germania +40%).

Articolul precedentFED-ul american ar putea tăia dobânzile ca să-i facă pe plac lui Trump
Articolul următorComisia Europeană s-a răzgândit cu privire la creșterea economică din România