Fără ITP valabil, din 20 mai, riști să rămâi fără mașină

Nu ai Inspecția Tehnică Periodică a autovehicului valabilă, polițistul de la Circulație îți poate aplica o amendă usturătoare și îți poate ridica plăcuțele de înmatriculare ale mașinii.

De duminică au intrat în vigoare noile prevederi ale Ordonanței de Guvern privind Inspecția Tehnică Periodică a autovehiculelor, care include condiți mult mai severe cu privire la condițiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească vehicule puse în circulație.

Ordonanța introduce noţiunea de suspendare a înmatriculării autovehiculului, operaţiune care constă în interzicerea temporară a folosirii acestuia pe drumul public. Nu este vorba de o radiere din circulație.

Șoferii care vor circula în continuare cu automobilul depistat fără ITP valabilobilă riscă atât o amendă pentru lipsa ITP, cât și una pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării.

Codul Rutier precizează că pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al cărui termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice amenda este cuprinsă între 603 și 1.340 lei.

Potrivit art. 13 din ordin, autoturismele prezentate la inspecția tehnică periodică trebuie să fie curate, în special caroseria, șasiul, ansamblurile și subansamblurile ce urmează sa fie controlate. Anvelopele trebuie să fie umflate la presiunea nominală.

In general, inspectia tehnica periodica presupune mai multe operațiuni, printre care  identificarea mașinii (se verifică seria caroseriei și a motorului), verificarea aspectului exterior/interior al mașinii, precum și instalația electrică.

De asemenea, se testeaza franele și se verifică dacă farurile, stopurile și semnalizările funcționeaza corespunzător.

Totodata, este controlat mecanismul de direcție, roțile și jantele și se înregistrează nivelul de emisii poluante ale mașinii. Autoturismul va fi și fotografiat.

Potrivit datelor DRPCIV, în 2017 au fost înmatriculate 106.000 autoturisme noi, în creştere cu 10,71% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, iar înmatriculările de mașini second hand au ajuns la aproape 519.000 de unităţi.

Articolul precedentNu a primit niciodată o lovitură atât de puternică. Cine l-a făcut KO pe Floyd Mayweather
Articolul următorGhici ce nu e în coșul INS din România. Nu apare în factura de gaze și nu se mănâncă

Comments are closed.