Produsele lactate vor înregistra o scumpire explozivă în următoarele luni, avertizează patronatele din industria laptelui. Astfel, un kilogram de cașcaval ar urma să ajungă la finele anului la aproape 100 de lei, o majorare cu circa 50% față de actualul preț.

Un kilogram de caşcaval sau brânză maturată, fabricate 100% din lapte de vacă, va ajunge în retail la 100 lei/kg până la finalul acestui an, ca urmare a scumpirii materiei prime – laptele crud – şi a costurilor mai mari cu producţia pe care le au procesatorii, dar şi a adaosurilor ridicate practicate de retaileri, consideră Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), informează Mediafax. 

Potrivit calculelor făcute de un producător din judeţul Alba, un preț mai mic de 35 de lei pe kilogramul de caşcaval ar fi „voluntariat, nu business, pentru că nu face profit”.

În aceste condiții, atrag atenția micii producători, vor avea de câștigat marile companii de profil și, în special  lanțurile de retaill, care au o eficiență mai mare pe unitatea de produs, dublată de capacitatea de a impune prețuri mai mici.

Articolul precedentEuro, la minimul ultimilor 20 de ani în fața dolarului american
Articolul următorCorpul de Control, trimis de Sorin Grindeanu la Metrorex: Este imposibil să fie respectate jaloanele din PNRR