Coșea: Împrumuturile au devenit o situație foarte complicată

Coșea: Aceste împrumuturi sigur că duc la austeritate

„Problema cea mai importantă este lămurirea acestei nemaipomenite împrumutări pe care noi o facem de câteva luni de zile. Împrumuturile au devenit o situație foarte complicată nu numai pentru faptul că ne-am apropiat sau chiar am depășit linia roșie, ci pentru că nu avem niciun fel de informații în legătură cu utilizarea lor. Nu știm de ce au fost luate atâtea împrumuturi cu cea mai mare dobândă din Europa. Nu știm ce stă în spatele acestor împrumuturi. Începe să se vorbească în spațiul public destul de mult despre existența unor interese ale anumitor grupuri în legătură cu această împrumutare permanentă a României și atunci, sigur că, până când nu vom afla ce s-a întâmplat cu această îndatorare care ne duce într-o situație disperată pe termen lung lucrurile nu se vor  lămuri deloc”, a declarat profesorul de economie, Mircea Coșea la emisiunea 100% de la Realitatea PLUS. 

„Conform legii răspunderii ministeriale va trebui să existe o trecere imediată la măsuri de austeritate pentru că am depășit 50% îndatorare din PIB. Această austeritate înseamnă o chestiune foarte, foarte simplă și anume continuarea situației prezente. Pentru că, dacă ne uităm la datele INS, vedem că, contrar a ceea ce spunea domnul prim-ministru, veniturile populației scad, iar inflația crește. Prețurile le vedem toți că sunt într-o ascensiune extraordinară. Deci va continua această goană după împrumuturi pentru că este singura sursă pe care Guvernul Cîțu o are pentru finanțarea economiei. În condițiile astea trebuie să ne așteptăm ca, spre sfârșitul verii să avem o rectificare foarte mult impulsionată de motive politice, pentru că, în contrast cu ce spune domnul prim-ministru, rectificarea nu poate fi făcută de guvern. Rectificarea este o metodă care se folosește pentru punerea în aplicare a programului de guvernare în condițiile în care bugetul are anumite evoluții pe parcursul primelor luni. Ori programul de guvernare este al coaliției de guvernare. Deci coaliția de guvernare trebuie să dea linia și direcția în care se face această rectificare iar Ministerul de Finanțe va face socotelile. (…) Creșterea de 7% de care ne spune guvernul că este record european și care poate să fie și mai mare, spune tot guvernul, este un semn rău. Nu este un semn bun. Pentru că o economie care în câteva luni de zile crește cu 7% ar trebui să fie o economie care a reușit să aibă o productivitate, o eficacitate a capitalului investit, exporturi de asemenea valoare încât să fie la egal cel puțin cu China. Nu e nici pe departe cazul României. Economia României este dopată cu împrumuturi. Aceste împrumuturi sigur că duc la austeritate”, a concluzionat Coșea.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

 

Articolul precedentȘedință EXPLOZIVĂ a coaliției de Guvernare! Ludovic Orban: Rectificarea bugetară se va aproba în coaliție – Florin Cîțu a plecat fără să dea declarații
Articolul următorAlertă alimentară în România. Două produse conțin substanțe periculoase

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau